ZZ Top

Тексас, пустиня, жега. Пътят се е опънал като лазарен лъч в продължение на километри. По него се носи чопър, язден от здраво дългокосо момче на неопределена възраст. Естествените атрибути са кожено яке и черен шлем. От време на време през басовото боботене на мощната машина се долавят звуците на ритмичен рок. Да, машината разполага със сериозна аудиосистема, а рок-жанрът е толкова естествен за тази картина, колкото и нажежените пясъци наоколо. Това не е сценарий от поредния епизод на сериала “Ренегат” с Лоренцо Ламас. Това е поредният пътуващ странник, който просто се кефи. На времето, на вятъра, на музиката. Парчето е на прочутото тексаско трио ZZ Top, което съвсем скоро ще разтресе и българската сцена, като част от самостоятелното им турне Double Down Live. С него те отбелязват 40 години на сцената.

В музикалния свят и още повече в този на рока, не са много бандите които могат да се похвалят, че все още са в оригиналния си състав. Съвсем малко са тези, които са заедно от 40 години. Може би единствената група, издържала тези две условия до ден днешен, е ZZ Top. Триото от Хюстън, Тексас, е създадено в края на 1969 г. от Били Гибънс (вокали, китара), който кани Франк Беърд (барабани и перкусии) за своя проект блус-рок банда. Тъй като се нуждаят от басист, Франк предлага своя приятел от старата му група Дъсти Хил (вокали, бас, кийборд). Така се заражда познатото и до днес трио.

Най-популарната история за името на групата е разказана от Били в неговата книга “Rock + Roll Gearhead”. То произлиза от името на блус легендата Би Би Кинг. Първоначално искали да се наричат ZZ King, но решили, че изглежда твърде сходно с това на техния герой и го променили на ZZ Top.
Групата става особено популярна през 70-те и 80-те години, като създава много хитове, които не слизат от ефир и до днес. Те, разбира се, продължават да правят музика, издават албуми и радват публиката си с много концерти. След 17 студийни албума от 1971 г. досега и няколко сборни тави, през юли 2008 г. бандата съобщи, че е подписала договор с продуцента Рик Рубин и започват записите по нов албум.

Славата на ZZ Top се носи не само в САЩ. Били Гибънс е считан за един от най-добрите американски блус китаристи. През 2004 г. групата влиза в Рокенрол Залата на славата, а там ги въвежда самият Кийт Ричардс от Rolling Stones. Според класацията на VH1 за „100-те най-велики рок артисти” те са на 44 място. Наскоро ZZ TOP бяха гости в предаването Storytellers по VH1, в чест на голямата годишнина в кариерата им. Уникалната музика, която триото прави, съчетава блус, хард рок, секси хумор в текстовете и смазващ имидж. Едва ли някой може да сбърка момчетата със запазената марка на брадите, слънчевите очила, почти еднаквите дрехи. Ето нещо много любопитно – през 1984 г. световно известната компания Gilette предлага на рокерите по един милион долара на човек, за да избръснат брадите си за телевизонна реклама. Какво ли е било учудването им, когато Гибънс и Хил отказват с думите „Съжаляваме, но сме прекалено грозни без тях!”.

През април 2009 г. Aerosmith съобщиха, че ZZ TOP ще ги придружват на турнето им по повод новия им албум. “ZZ Top Summer 2009 with Aerosmith” обаче беше само щатска обиколка.
През 1986 г. местната управа ги кръщава „Официалните Тексаски герои”, а в 1991 г. губернаторът на Тексас – Ан Ричардс обявява 4 май за ден на ZZ Top. През 1999 г. бандата издава “XXX”, за да отпразнува 30 години на сцената, а през юни 2008 г. излиза и тяхното концертно DVD “Live From Texas”.Освен дългите бради, техни запазени марки са и поръчковите инструменти, с които свирят. Двете мъхести китари, известни от клиповете от 80-те, символизират мъхестите зарчета, които висят на огледалата на хот-родовете през 50-те. Хит стават червеният Ford от 1933 г., известен с името The Eliminator, който се появява в клиповете от този албум, както и поръчковите мотоциклети. Самият Били Гибънс е запален колекционер.

Колекцията му от китари с определена форма може да бъде сравнена единствено с многобройните му автомобили, специална изработка. Всички поръчкови возила на Били са по негова концепция. В основата са Ford Eliminator, модел 1933 г., Cadillac Cadzilla, модел 1946 г. и луксозният Ford Kopperhead от 1950 г. Не може да пропуснем и знаменитата колекция на Били от мотоциклети Harley Davidson, сред които личат неподражаемите Hogzilla и ZZ Funk 1, изложени във Petersen Auto Museum.

Без значение колко години са на сцената, брадатите момчета продължават да радват феновете със своите парчета, мощни коли, атрактивни мотоциклети и разбира се с готини мацки.


Автор: Димитър ИЛИЕВ