"Макея моторс" супермаркет в Царевград

Всеки, който влиза във Велико Търново от запад, т.е. откъм София, може да види вдясно шоурум, който привлича погледа с лъскавите мотоциклети на витрината си. Това е меката за мотористите в Централна България. Фирмата “Макея моторс” започва съществуването си с малко магазинче в Габрово през далечната 1992 г. С течение на времето броят на мотоциклетистите у нас се разраства, разраства се и бизнесът на „Макея”. И така закономерно се стига до сегашния център със застроена площ 520 кв. м.

Влизаме с жив интерес в “супера”. Веднага ни правят впечатление мотоциклетите, строени като на изложба един до друг. Има от всички типове – пистови, чопъри, кросари, туристически, скутери… Марките са елитни – Harley-Davidson, Honda, Suzuki, Ducati… Но има и ATV-та, и по- обикновени модели за “по-тънки джобове”. Впечатлява изобилието и пъстротата на екипите. “Макея моторс” е представител на елитни марки за екипировка като Spidi, за шлемовете Nolan и Shoei, за обувки и ботуши XPD… За дамите се предлага и специална модна колекция на Spidi. Има доста резервни части и консумативи – зъбни венци, корони, пиньони, вериги, гуми, масла и др.

Всеки фен на мотоциклетизма и то не само в областта, а и от по-далече, познава добре магазина, знае че тук може да намери това, което му трябва. Собственикът Красимир Кръстев познава лично почти всичките си многобройни клиенти. На непознати и начинаещи ездачи дава съвети кой какво да си купи, насочва ги към най-подходящото за тях. И естествено, като всеки сериозен търговец на превозни средства и „Макея” разполага под лъскавия магазин със специализиран сервиз, който е в състояние да извършва всякакви ремонти на почти всички марки и модели.
Самият Краси е върл фен на мотоциклетизма. Кара от 1980 г. и сега е на седлото на Ducati Monster S2R. Фен е на ендурото, но при падане си чупи лошо ръката и минава на туристически и шосейни машини. Въпреки това, не спира да се занимава с мотори. Той е един от основателите на известния великотърновски мотоклуб “Bad company”. Краси е и сред основните организатори на прочутия мотосъбор на Света гора, на който се събират хиляди моторджии всяка година. От това лято съборът стана и рокфестивал с основен изпълнител на сцената не кой да е, а самият Глен Хюз от Deep Purple. Тъкмо Глен изтегли щастливецът, който получи специалната награда от томболата, разиграна сред участниците – чистак нов Harley-Davidson.


От 2002 г. има и мотоциклетен отбор – “Макея моторс спорт”. От този тим са започнали кариерата си Калин Кулев, първият ни европейски шампион по супермото – Александър Георгиев, шампионът на крос с ATV Николен Кушев. Всъщност отборът в тази дисциплина – Николен и Николай Кушеви, както и Стефан Иванов, е най-добре подготвения и най-добре представящия се у нас. За сега. Защото конкуренцията също не спи.