Юбилей: Христофор Чорбаджиев на 90 години

Христофор Чорбаджиев е едно от легендарните имена в българския мотоциклетизъм. Състезател, треньор, деятел… Днес той става 90 години. На специалното събитие в Пресклуб „ България”, бе отпразнуван и 90-годишният юбилей на Форко или чичо Фори, както го знаят в света на мотоциклетизма. От името на Българска федерация по мотоциклетизъм на г-н Чорбаджиев бе връчена специална купа от президента на федерацията Богдан Николов и председателя на Организационния комитет на Гран При България Румен Петков.
„ Много благодаря за наградата по случай моя юбилей. Изненадах се приятно когато ми съобщиха , че ще получа тази купа и съм повече от щастлив. Огромни благодарности към федерацията по мотоциклетизъм за всичко , което прави за нашия спорт и желая от все сърце само успехи на всички българи, които участват в състезания и защитават родния флаг”, каза пред журналистите развълнуваният Христофор Чорбаджиев.

С него се познаваме отдавна, когато бях прохождащ в професията журналист. Запозна ни един от неговите възпитаници – Георги Пеев, който каза: „Ето това е личният треньор на Димитър Рангелов!“ Очаквах такъв известен човек като Чорбаджиев да важничи, да е по-надменен. Нищо подобно. Той бе много вежлив, възпитан, словоохотлив.  Веднага започна да ми обяснява кой къде греши на трасето, каква методика се ползва при тренировките. Каза ми за тънкостите как се правят скоковете, как се приземява, кой къде бърка и губи време, кой печели…
От онова време та до днес, за мен той си е чичо Фори. И учителят! Той е невероятно фин човек, с аристократично поведение. Елегантен, учтив, внимателен и възпитан в отношенията си с околните.
Не бяхме се виждали с години. Но миналата година бяхме заедно да почетем неговия добър приятел Йордан Топлодолски. Чичо Форни си беше същият, както преди…

Христофор Чорбаджиев е роден на 18 август 1930 г. в Крумовград. По мотоциклетизма се запалва като ученик гимназията в Хасково в края на 40-те години от Ангел Проданов и след това от Борис Гюлеметов.
Започва да се състезава от 1954 г. първо в клас 125 куб. см, после в 250  и 350 куб. см. Кара на писта, тогава шосе и на мотокрос. Шампион е и в двете дисциплини. Но голямата му любов си остава мотокроса. Шампион е на България в 350 куб. см за 1959 г. и 125 куб. см за 1958 и 1960 г. Носител е и на бронзов медал от световния шампионат – 6-дневните състезание в Готвалдов, Чехословакия. Има сребро от многодневни състезания в Полша през 1958 г., много победи в Югославия… Става заслужил майстор на спорта.

Междувременно завършва руска филология. После обаче завършва и ВИФ. Всъщност той е вторият с висше физкултурно образование след Йордан Топлодолски.

Знае перфектно руски и френски – през 60-те и 70-те години официални езици във ФИМ, говори и английски. Като методист във ВИФ, а и след това, чичо Фори работи заедно с проф. Иван Стайков, за когото и до днес говори с голямо уважение.  Христофор Чорбаджиев е първият треньор по мотоциклетизъм, който въвежда методика и план-програма в тренировъчния процес, дневен режим, физически изследвания на натоварванията…
Най-големите си успехи в мотоциклетизма чичо Форко постига като треньор. С треньорската професия се занимава от 1960 г. – първо в Градския авто-мото клуб на София, а след това и в Централния. Национален треньор е 7 години.

Освен че е личен треньор на Димитър Рангелов, който под негово ръководство постига най големите успехи за българския мотокрос, Христофор Чорбаджиев тренира и цяла плеада от добри мотоциклетисти.  Сред тях са Иван Секулинов, Георги Серафимов, Стефан Георгиев, Емил Първанов, Георги Янакиев (б.р. после дълги години председател на БФАС и СБА), Слави Пеев, Христо Пеев, Борис Цветков и др.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.