Мартин Чой и Майкъл Иванов със „Сребърен сокол”, купа за Христофор Чорбаджиев

Двама от най-добрите ни състезатели по мотоциклетизъм – Мартин Чой па писта и Майкъл Иванов на мотокрос, бяха наградени със специалното отличие на спортните журналисти за месец юли „Сребърен сокол”. Наградата се връчва за успехи и проявено мъжество и характер.
Наградата „Сребърен сокол“ са получавали много наши именити спортисти, като например Кубрат Пулев, Ивет Лалова и други. Специалното отличие е на спортните журналисти за месец юли.

На специалното събитие в Пресклуб „ България” днес, бе отпразнуван и 90-годишният юбилей на легендарния мотоциклетист, треньор и деятел – Христофор Чорбаджиев.

От името на Българска федерация по мотоциклетизъм на г-н Чорбаджиев бе връчена специална купа от президента на федерацията Богдан Николов и председателя на Организационния комитет на Гран При България Румен Петков.
Мартин Чой е многократен шампион на България по мотоциклетизъм на писта. Той благодари за удостоената чест. Майкъл Иванов не присъства на награждаването. Вчера той се е контузил леко при тренировки на мотополигона в Троян.

Мартин Чой тръгва в неделя за авторитетното състезание „24 часа на Льо Ман“ – най-тежкото състезание от световния шампионат по издръжливост, което се провежда на легендарната писта.

Чой ще кара там за четвърта поредна година, отново с логото на ЕКО България. Компанията, която неотклонно подкрепя Мартин от години насам, сега отново осигури участието му в Льо Ман.
Още следващата сряда Чой ще направи първи тренировки с мотора Kawasaki и италианските си съотборници. И те, и мотоциклета са нови за Мартин и той ще се запознае с тях на пистата. Мартин пропусна участието си в официалните тестове на Льо Ман, тъй като бе ангажиран с участие в BMU шампионата у нас.
Мартин каза: „Здрав съм и очаквам с огромно нетърпение състезанието на „Льо Ман”. За четвърта поредна година ще карам в тази тежка надпревара и съм амбициран да дам най-доброто от себе си. Ще се запозная с екипа ми направо на място и веднага започвам тестове и тренировки на машината която ще карам Kawasaki. Горд съм, че отново първият химн , който ще се чуе на „Льо Ман” ще бъде българският . Това е традиция от дълги години, която се спазва там. На всички държави,  чийто представители карат в състезанието се пуска националния химн по азбучен ред. Надявам се всичко да бъде наред и да се представим повече от успешно.
След това ще карам и на португалската Ещорил, но там ще бъдат 12 часа и е последното състезание от календара на световния ендуранс шампионат на 27 септември.”
Състезанието на Ещорил заменя друга 24-часова надпревара – Бол д’Ор или Златната топка. Мартин Чой никога не е карал на тази португалска писта.
Снимка Илиян Телкеджиев, LAP.bg
 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.