WorldSBK: Yamaha и Ван дер Марк се разделят в края на сезон 2020

Yamaha и Михаел ван дер Марк ще се разделят в края на сезона този сезон от WorldSBK. 27-годишният холандски мотоциклетист реши да приеме ново предизвикателство през 2021 г. Ван дер Марк направи близо четири години партньорство с Yamaha. Със заводския тим той спечели  три победи в WorldSBK и два пъти триумфира в престижното състезание 8 часа на Сузука.
Ван дер Марк се присъедини към официалния отбор на Pata Yamaha WorldSBK през 2017 г. и два пъти завърши на подиума през дебютния си сезон. На следващата година холандският талант спечели първото си състезание. Той взе първото състезание на Донингтън парк. Това бе и първата победа на Yamaha след завръщането им в шампионата през 2016 г

На следващия ден Ван дер Марк направи победата двойна. После имаше още 8 подиума през сезона. Така той завърши годината на трето място в класирането на шампионата.


Бившият световен шампион в Суперспорт на ФИМ добави през 2019 г. първо място в състезание 2 на Херес. След това обаче получи контузия в следващия кръг в Мизано, след катастрофа в свободната тренировка. Въпреки че пропусна Мизано и следващите два кръга, Ван дер Марк направи осем подиума през 2019 г. Завърши сезона на четвърто място.
Пилотът на Pata Yamaha беше претендент за победата и в трите състезания в първия кръг на сезон 2020 в Австралия. Той обаче пропусне възможността да стъпи на подиума.
След старта на Филип Айлънд състезанията бяха спрени поради пандемията на коронавируса. Ван дер Марк ще се върне на пистата следващия месец. Тогава сезонът в WorldSBK се възобновява с надпреварите в Херес и Портимао.

И Yamaha, и Ван дер Марк са мотивирани да прекратят с успех четиригодишното си сътрудничество. Искат да се борят за титлата.

След като Михаел ван дер Марк напуска Yamaha, в тима остава едно свободно място за 2021 г. Единственият отбор, който си е осигурил двамата пилоти за следващия сезон е Kawasaki Racing. Там ще карат Джонатан Риа, който е с многогодишен договор  и Алекс Лоус.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.