Пази дистанция с новия BMW Motorrad Active Cruise Control

BMW Motorrad създаде нова технологична новост за своите машини – Active Cruise Control (ACC). Круиз контролът с дистанционно управление дава максимален комфорт и безопасност при каране на мотоциклет.
Активен круиз контрол отдавна съществува при автомобилите. При него на се налага ръчно да се приспособява към скоростта на шофиране на автомобила отпред. Той се предлага в колите от много години. Но не и като стандарт за мотоциклетите досега.

С активния круиз контрол (ACC), BMW Motorrad скоро ще предложи този тип система за помощ на мотоциклетистите. По този начин ще им осигури напълно ново удобно изживяване при каране.

Новият BMW Motorrad Active Cruise Control е нова система за помощ на ездачите. АСС е разработена в сътрудничество с партньора Bosch. Дългогодишният опит със системите за подпомагане на водачите на пътнически автомобили на двете компании се прилага и тук. Може да се използва за приложение при мотоциклетите.

Новият ACC осигурява максимален комфорт за мотоциклетиста, като автоматично регулира скоростта. Тя е зададена от водача и разстоянието до возилото отпред. Системата автоматично регулира скоростта на колата, когато разстоянието до превозното средство отпред е намалено. Поддържа разстоянието, определено от водача.
Това разстояние може да се променя на три етапа. Както скоростта на каране, така и разстоянието до автомобила отпред могат да се настройват удобно с помощта на бутон. Индивидуалните настройки се показват в инструменталния TFT панел.

Новият BMW Motorrad ACC има две избираеми контролни характеристики – удобни или динамични. Те се променят съответно при ускорението и спирането. Контролът на разстоянието също може да бъде деактивиран, за да се използва динамичния круиз контрол (DCC).

При завиване скоростта автоматично се намалява от ACC. Ако е необходимо се насочва и удобен ъгъл за взимане на завоя.

С увеличаване на ъгъла на наклона обаче динамиката на спирането и ускорението е ограничена. Така се поддържа стабилна управляемост. Водачът не се разсейва чрез рязко спиране или ускорение.

BMW Motorrad ACC е система за подпомагане на водача. Тя оставя отговорността на мотоциклетиста и му позволява да се намесва по всяко време. Това е, защото новият ACC реагира само на движещи се превозни средства. Стационарни превозни средства – в края на задръстване или на светофари, не задействат системата. В такива случаи мотоциклетистът трябва да направи спирането.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.