WorldSBK: Риа с 8-а поредна победа в Портимао

Световният шампион в WorldSBK  Джонатан Риа (Kawasaki Racing) стартира от първа позиция и спечели победата в Портимао. На португалската писта бе възобновен шампионата в WorldSBK. Така пилотът от Ълстър постигна 8-а поредна победа в Портимао. На подиума имаше представители на три различни производителя.
Риа взе холшота и поведе още на първия завой. Драмата бе зад него. Чаз Дейвис (ARUBA.IT Racing – Ducati) избута съотборника си Алваро Баутиста извън пътя и го прати на 18-о място. Така след Риа се наредиха Том Сайкс (BMW Motorrad) и Леон Хаслам (Kawasaki Racing). Чаз Дейвис стана 4-и, следван от Михаел ван дер Марк (Pata Yamaha).

В края на обиколка 3 Дейвис и Ван дер Марк бяха изпреварили Леон Хаслам.

Две обиколки по-късно и Дейвис изпревари Том Сайкс на завой 1. Ван дер Марк стори същото на третия, а  Хаслам задмина шампиона от 2013 г. на 6-ти завой. Разгатлиоглу изпревари Сайкс на края на обиколката, като сложи капак на лошия тур на пилота от Хъдърсфийлд.
Лорис Баз (Ten Kate Racing – Yamaha) беше първият пилот, който катастрофира в състезанието. Падна  на завой 8, но продължи. Баутиста настигнат от Марко Меландри (GRT Yamaha) в битката за 9-о място. Двамата ветерани водиха дуел като сменяха местата си между 9 и 12 завой. Баутиста задържа позиция, а в края на обиколката изпревари Сандро Кортзе (GRT Yamaha WorldSBK).
В битката за 4-о място Том Сайкс се разби на 13-ти завой. Това не бе начина, с който трябваше да отпразнува удължаването на договора си за 2020 г. Сайкс отново се присъедини и се върна в точките на средната дистанция.
Докато другите се бориха за позиции, Джонатан Риа вече бе натрупал аванс от 3 сек. Беше на път за осма поредна победа на Портимао ида стане владетелят на Португалия в супербайк.

11 обиколки преди края животът на гумите започна да става важен фактор. Разгатлиоглу изпревари на завой 3 Хаслам.

Независимият пилот изпревари заводския. Сега Разгатлиолгу имаше да наваксва две секунди, за да догони двамата пред себе си. Той влезе в битката за подиума между Дейвис и ван дер Марк. На седмо място Алваро Баутиста започваше да затваря Алекс Лоуес, който се бе кротнал 6-и. В този момент Баутиста беше най-бързият състезател на пистата.

В битката за 4-о място Леон Хаслам се върна пред Топрак Разгатлиоглу.

Алваро Баутиста направи втора поредна бърза обиколка. На завой 5 той се възползва от грешката на Лоуес. Британецът отвори твърде широко завоя и Баутиста вече беше шести. По-нататък битката за подиума се успокои. Дейвис бе способен да се откъсне от ван дер Марк. Баутиста изпревари Разгатлиоглу, а след това стори същото и с Хаслам. По-късно Баутиста използва максималната скорост на своят Ducati и остана 4-и до карирания флаг.
С тази победа Джонатан Реа увеличи преднината си в шампионата на 94 точки. Чаз Дейвис бе сигурен втори от 12-и на старта, а ван дер Марк е 3-и. Баутиста бе 4-и пред Леон Хаслам. Топрак Разгатлиоглу изостана и завърши на шесто място, но от 13-и в решетката. След него бе Алекс Лоус – 7-и, като изпревари Сандро Кортезе. Топ 10 оформиха Марко Меландри и Майкъл Рубен Риналди.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.