WorldSBK: Разгатлиоглу с историческа победа в състезание №800

Торпак Разгатлиоглу (Turkish Puccetti Racing) стана първият пилот от Турция, победител  в състезания от WorldSBK. При това Разгатлиоглу спечели състезание №800 в историята на световния шампионат. Той направи великолепно каране. Стартира от 16-а позиция и изпревари Джонатан Риа в последната обиколка, за да спечели.

Всички тези събития се а във Франция, на пистата Маникур.

Това бе едно от най-интересните състезания в WorldSBK, в което се смениха петима различни пилоти. Това стана, преди Михаел ван дер Марк (Pata Yamaha) да катастрофира три обиколки преди финала. Това даде шанс за победа на лидера в шампионата от Kawasaki Racing. Риа обаче бе изпреварен в последната обиколка от Разгатлиоглу.
Риа стартира от първа позиция, но бе подложен на натиск от Ван дер Марк. Двамата имаха контакт за фибата Аделаида. Техният дуел даде шанс на Том Сайкс (BMW Motorrad) от 6-и да стане 2-и.на първия тур. Във втората той изпревари Риа на Ещорил.

Водещата група се допълни от Чаз Дейвис (ARUBA.IT Racing – Ducati), който дойде от 11-а позиция.

Той стана втори на втория тур. На третата обиколка той бе третият лидер в състезанието. Разгатлиоглу също се придвижи напред от 16-о място и стана 2-и. Дейвис катастрофира на завой 15-и. Той загуби контрол на предницата на мотора си, а турчинът имаше късмет, че не пострада, тъй като двете машини на Ducati имаха контакт. Хаосът даде възможност на Сайкс да дръпне напред. Пилотът на BMW загуби лидерството на Михаел ван дер Марк на 6-ия тур.
Битката на холандеца с Риа продължи. Той го подложи на силен натиск при шикана Нюрбургринг. Разготлиоглу успя да се измъкне напред с най-бързата обиколка в надпреварата. Риа си върна второто място от турския ездач. Това му позволи да гони Ван дер Марк, който бе 1,2 сек. напред.
Джонатан Риа започна безмилостната си битка с Михаел ван дер Марк. Три обиколки преди края надеждите на Ван дер Марк за втора победа за сезона се сринаха. 2019 г. бяха изгасени, когато предницата на неговата Yamaha се хлъзна на фибата Аделаида.

Риа вървеше към 12-ата си победа за сезона.

Започна финалната обиколка на секунда преднина пред Разгатлиоглу. Турчинът се лепна за опашката на пилота от Ълстър в последния сектор. При спиране за 15 завой, Топрак атакува отвътре, а Риа, за да избегне сблъсък, реши да отстъпи.
Борбата за финалното място на подиума също стана страхотна. Том Сайкс се пребори с Лорис Баз (Ten Kate Racing – Yamaha), като осигури четвъртия подиум на BMW за сезона. Баз стана 4-и, а Алваро Баутиста (ARUBA.IT Racing – Ducati).
Алекс Лоунс (Pata Yamaha) стана 6-и. След него бе Леон Камиер (Moriwaki Althea Honda), който отбеляза завръщането си на пистата със сензационно каране и 7-о място. Това е най-доброто класиране на Honda за сезона.
Марко Меландри (GRT Yamaha WorldSBK) завърши на осмо място, най-добрият му резултат от Мизано насам. Юджийн Лавърти  и Сандро Кортезе оформиха топ 10.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.