WorldSBK: Пета корона за Джонатан Риа

Джонатан Риа (Kawasaki Racing) е новият стар световен шампион в WorldSBK. Той спечели второто състезание във Франция на пистата Маникур. Така стана първият петкратен световен шампион. Той сложи петата корона триумфално, с победа.
Състезанието във Франция ще влезе в историята със златни букви. Причината е първата победа на турчина Торпак Разгатлиоглу (Turkish Puccetti Racing), който я дублира тази сетрин. След това дойде и петата поредна титла на Риа.
Разгатлиоглу стартира от за първи път в кариерата си в WorldSBK от първа позиция. Той направи същия страхотен старт, който му осигури успехите в предишните две състезания. Риа обаче го издебна на първия завой,  изпревари го от вътрешната страна и поведе.

На втората обиколка обаче Разгатлиоглу загуби контрол на задницата на своя Kawasaki  на завой 13 и помете Алваро Баутиста – прекият конкурент на Риа за титлата.

Думите BAUTISTA OUT от питлейна бяха знак на Риа, че победата в състезанието ще го направи за пети път шампион.
Михаел ван дер Марк обаче реши да не направи безпроблемен успеха на Риа. Той бе изпреварил Риа и го държеше зад себе. Холандецът се стремеше да гарантира, че Реа няма да бъде без проблеми до финала. На шикана Имола в 6-ия тур предимството на пилота на Yamaha се срина.
На половината дистанция Риа атакува лидера в Аделаида. Изпревари го на следващия шикан Нюрбургринг. След това Ван дер Марк вече не е достатъчно близо, за да си върне позицията. Реа имаше необходимата преднина от секунда.

Така пилотът от Ълстър спечели 12-ата си победа за сезон 2019. Тя бе най-сладката, защото му донесе 5-ата титла.

И не само това. Неговото завръщани в играта на WorldSBK бе наистина страхотно. С изоставане от 61 точки в първата част на сезона, Риа вече има недостижимо предимство от 129 т. и намери място в историята като първият петкратен шампион на WorldSBK.
Втори остана ван дер Марк. Алекс Лоуес (Pata Yamaha) направи първия си двоен подиум на сезона.  Чаз Дейвис (ARUBA.IT Racing – Ducati) беше забавен при сблъсъка между Баутиста и Разгатлиоглу, стигна до 4-о място. Той изпревари домашния фаворит Лорис Баз (Ten Kate Racing – Yamaha) на 14-ата обиколка и стана 5-и. Би и първия независим пилот.
Марко Меландри (GRT Yamaha WorldSBK) приключи последния европейски кръг от кариерата си в WorldSBK с 6-о място. Той тръгна 15-и и направи яко каране, спечелвайки битката с трима конкуренти в последната обиколка. Италианецът бе само на десета пред Леон Хаслам (Kawasaki Racing) – 7-и и Том Сайкс (BMW Motorrad) – 8-и.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.