Виртуална обиколка в музея на Honda от дома

Музеят или Колекционната зала на Honda (Honda Collection Hall), се намира на пистата Туин Ринг Мотеги в Япония. Тук е събрана най-голямата колекция от продукти, разработени от компанията. Изложени са над 300 модела, които могат да се видят чрез 360º виртуална обиколка. Можете да направите обиколката, като посетите: https://www.honda.com/collection-hall-gallery.

Тук може да се проследите историята на японския производител чрез изключителна колекция от автомобили, мотоциклети, силови продукти и състезателни машини.


Музеят е открит през 1998 г., за да отбележи само 50-годишнината на Honda. И не само това. Той показва  мечтите и страстта, които вдъхновяват както продуктите за масово производство, така и състезателните машини. Инициатива помага  на виртуалните посетители да се забавляват, докато са вкъщи. Особено сега, когато е налична  изключителната ситуация на пандемия на коронавируса.

Три етажа от историята на Honda


Виртуалната обиколка пресъздава физическа обиколка на музея. Така човек си  представя, че наистина е пътувал до дома на Honda. Усеща, че преживява 70-годишната история на компанията чрез най-емблематичните си продукти. Без да ставате от дивана или бюрото, може да се разгледат трите етажа на музея. Могат да се видят  голям брой превозни средства, които са наистина важни етапи в развитието на компанията Honda.
На втория етаж се помещават секциите за автомобили, мотоциклети и силови продукти. Звездата на шоуто е първият „компактен спортен“ модел S500 от 1963 г.

Освен някои от легендарните модели на марката като Prelude, NSX и Civic, изложението прави преглед на развитието на японския автомобилен сектор.

Специално внимание се отделя на микро автомобилите или японските коли kei. Те имат изключително голям успех на японския пазар. На екрана са представени и някои от най-ранните модели на производителя. Например Honda N360, първият микро автомобил за масово производство, който излиза в продажба през 1967 г. Показани са и мотоциклети икони. Сред тях е CB750 – първият в света серийно произвеждан четирицилиндров мотоциклет, а също и NR с овални бутала.

Третият етаж е посветен на състезателната активност на Honda. Може да се  видят едноместни болиди, GT автомобили и мотоциклети, с които Honda участва в състезания, дори и днес. В този раздел има някои особено емблематични експоната, като например един от болидите McLaren Honda, с които се е състезавал легендарният бразилски пилот Айртон Сена. Тук е и шестцилиндровият RC166, с който Майк Хейлууд печели ТТ на остров Ман.

Фабрика на мечтите

Отварянето на НСН (Honda Collection Hall) показва усилията на компанията да покаже произхода на Honda и да използва технологиите и мобилността, за подобряване на благосъстоянието на хората.
Това датира от 40-те години на миналия век. Тогава Соичиро Хонда за пръв път монтира двигател от генератор, използван за захранване на радиопредавател, на велосипеда на жена си. Така той улеснява нейните всекидневни пътувания за пазаруване.

През 1946 г. Сойчиро Хонда доразвива идеята. Започва да продава двигателите с резервоари за гориво, ускорители, кабели и други части, за да могат се монтират на всеки велосипед. Този двигател стана известен като Honda Bicycle Engine. Две години по-късно, през 1948 г., Сойчиро Хонда основава Honda Motor Company.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.