Кармело Еспелета предупреждава, че MotoGP 2020 може да бъде отменено

Изпълнителният директор на Dorna Кармело Еспелета за първи път отправя остро предупреждение, че световното първенство по MotoGP през 2020 г. ще бъде отменено.
Еспелета предупреди, че „не е уверен“, че MotoGP през 2020 г. ще продължи. Той смята, че възобновяването ще зависи от това дали може да бъде открита ваксина за коронавирус COVID-19.
Най-големият шеф на MotoGP твърди: „МotoGP може да започне само след като бъдат отменени забраните за пътуване и големи събирания. Той вярва, че това ще стане възможно само с откриването на ваксина, която учените прогнозират. Тя обаче ще бъде широко достъпна през следващата година.
Коронавирусната криза постави неопределена пауза на моторспорта. Светът се опитва да забави разпространението на вируса с множество национални мерки за блокиране, въведени навсякъде.

От Dorna многократно са изразявали увереност, че всичко може да се размине само с отмяната на събитията. Това обаче май се измества към планирането на възможността да няма световно първенство в MotoGP през 2020 г.

Еспелета казва:  „Мисля, че докато не разполагаме с ваксина, за да спрем разпространението на коронавируса, ще бъде много трудно или невъзможно да се организират Гран при и други големи събития. Дори животът да се нормализира отново, забраните за пътуване ще останат. И това ще бъде в сила във всички страни. Така че няма да е възможно голям брой хора да гледат футболен мач или да присъстват на събитие в MotoGP.“
Като има предвид това, Еспелета за първи път призна, че „не е уверен“, че първенство в MotoGP през 2020 г. ще има. Същото важи и за шампионата на WorldSBK 2020. Той казва: „Не съм много уверен, че ще успеем да стартираме сезон 2020. Дори и да продължим да работим усилено за това.

Ние обмисляме всички възможни решения. Важно е безопасността и здравето на всички участващи да бъдат гарантирани.

Ако някой се зарази на някое от нашите събития, винаги ще бъдем обвинени. Ние също можем да оцелеем, ако трябва напълно да отменим сезон 2020 г. Ако трябва да приемем този най-лош случай, ще се подготвим за сезон 2021 своевременно и съвестно.“
Независимо от това, Еспелета храни известна надежда. Той казва, че сезонът може да започне веднага, ако му бъде позволено. Дори ако трябва да има състезания без зрители или да работи с много намален график.
Еспелета казва: „Честно казано, ако получим шанс да рестартираме световното първенство, ще го направим. Няма значение колко състезания ще има. До септември имаме повече от пет месеца. Ако можем да започнем през септември, все още бихме могли да се справим с повече от четири или пет Гран при.

Бихме могли да обърнем календара с главата надолу. Може би да направим няколко състезания в Европа.

След това да пътуваме до Азия, ако забраните за пътуване до този момент са отпуснати. Зависи как се развива ситуацията в световен мащаб. Веднага щом видим зелена светлина, можем да реагираме.“
Шефът на Dorna продължава да казва, че шампионатът MotoGP е готов да започне през 2020 г. Естествено, след като получи зелена светлина. Това обаче е първият път, когато той призна, че не очаква да получи такава.
Дори ако правителствата по света да са уверени, че могат да изравнят или намалят броя на заболелите. Дори да се намалят всекидневните смъртни случаи. Дори ако мерките за оставане у дома се облекчат през следващите седмици и месеци. Това не означава, че обществото ще се върне към нормален живот. Особено ако коронавирусът все още е налице.
Ако това представлява риск само за един човек в резултат на пътуване или присъствие на масово събиране. Ще бъдат приети форсмажорни обстоятелства, за да се предотврати рискът. Това означава, че ще е необходима широко достъпна ваксина, за да позволи действително MotoGP да продължи. Изглежда, че този момент още е далеч.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.