В Имола бе първият старт за електрически кросарки

Първото състезание в историята на мотокроса с електрически мотоциклети бе в Имола. То носи името FIM E-X Bike World Cup. Пилоти от няколко европейски страни опитаха силите си на трасето на „Аутодромо Енцо и Дино Ферари“ за първи път с електрически байк.

Уникалното състезание, което се проведе в края на състезателния ден на MX, за да се адаптира трасето към електрическите машини.

Те бяха  комбинирани в 2 класа –  първият EXBGP, който е с мотори, които надхвърлят скорост 25 км/ч., но не превишават 45 км/ч. Вторият клас EXB2 е с машини, които не могат да надхвърят 25 км/ч., като има отделно класиране за мъже и жени.
Сред спортистите на EX Bike имаше големи имена. Това са бившият пилот от MXGP Давиде Гуарнери, настоящата звезда на WorldSBK Марко Меландри. А в EMX2T беше пилота от FMF Тод Келет, бившата звезда от рали Дакар Марек Дабровски.
Изненадващ победител беше словенецът Анце Светек в клас EXBGP, който спечели и цялостната надпревара. Първи в категория EXB2 бе италианецът Роберто Фабри. Имаше и две жени в EX Bike французойката Каролин Дюшен и унгарката Ники Мак, съответно в EXBGPW и EXB2.

След 25 минути плюс 1 обиколка езда, словенецът Светек спечели в категория EXBGP, следван от германеца Марк Шеу и италианеца Джани Мескини.

Каролайн Дюшен беше първата победителка в световната купа на EXBGPW. На най-високото стъпало на подиума в EXB2 беше Роберто Фабри, следван от Давиде Гуарнери и Матия Фолчи.  Ники Мак беше победител в Световната купа на EXB2W през 2019 година.