MotoGP: Първи обиколки и тестове на новата писта Кими Ринг

MotoGP официално влезе във Финландия. Новата писта Кими Ринг (KymiRing) официално прие пилотите от кралския клас. След това те направиха първите двудневни тестове – вчера и днес (19 и 20 август). Машините бяха карани от заводските тестови пилоти.
Дебютът на пистата бе съпроводен с две пресконференции пред специално поканените медии, пред хиляди официални гости и пилоти. Тестовите екипи на шестте производители в MotoGP  вече разгледаха и изпитаха в първия ден най-северната писта. Догодина тя ще бъде включена в календара на MotoGP.

Сред пилотите бяха световният шампион на Moto2 за 2011 г. Щтефан Брадъл, който тества за Honda.

Той бе заместник на Хорхе Лоренсо в заводския тим. За Ducati кара тестовият пилот Микеле Пиро. Бившият шампион на WorldSBK Силвен Гинтоли бе представител на Suzuki. Йонас Фолгер, който има подиум във висшия клас и е пилот в Moto2 караше за Yamaha.
Местният герой Мика Калио бе тестовият ездач на KTM. Той получи за първи път шанс да кара на родната се писта. Кралският състав довърши Брадли Смит, който кара за Aprilia. Брадли е и пилотът, който завърши на подиума в първите две състезания за Световната купа на FIM Enel MotoE, преди появата му Moto2 на Силвърстоун.
В неделя, преди да се качат мотоциклетите си вчера. Те огледаха внимателно бордюрите в бяло и синьо – цветовете на финландското знаме.  Писта е между гигантски иглолистни дървета и под ясното северно лятно небе.
Едната от пресконференциите дадоха представителите на ФИМ, Dorna и местните власти. Това бяха президентът на ФИМ Хорхе Виегас, Тимо Похйола – директор на пистата Кими Ринг, Тапио Невала – президент на Финландската федерация по мотоциклети, Аки Айо от Ajo Motorsport и Карлос Еспелета – спортен директор от Dorna Sports.

Денят на първите тестове вчера за съжаление беше влажен.

Имаше и промяна в програмата, като графикът за пилотите от MotoGP беше променен. Те караха от 12:00 до 18:00 ч. местно време. Така първо местните пилоти пробваха трасето.
Като пилот от домакините Мика Калио излезе пръв на пистата с KTM RC16. С най-новото шаси на австрийската марка той поздрави феновете, които са стигнали до пистата, за да видят първия екшън с мотоциклети от 1982 г. насам.

Въпреки дъждът, който валя през целия ден, шестимата тестови пилоти имаха възможност да усетят особеностите на пистата.

Брадли Смит от Aprilia беше следващият на пистата. Британският пилот беше най-бърз около обяд, като първи направи обиколка под две минути. Микеле Пиро с Ducati и Щтефан Брадл с Honda бяха следващите. Брадъл продължи да работи по подсиленото с карбон шаси, но падна и стана първият пилот, катастрофирал на Кими Ринг. Инцидентът бе в последния завой и пилотът е невредим. Германецът имаше нещо като „кутия за салата“, монтирана и на двата му мотора в бокса. Тези новости бяха забелязани също на последните официални тестове на Сепанг в началото на 2019 г.
Силвен Гинтоли от Suzuki и Йонас Фолгур с Yamaha бяха последните, които изпробваха Кими Ринг.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.