Унгария продължава да иска домакинство на MotoGP

Унгарското правителство миналия ноември подписа „Меморандум за разбирателство“ с Dorna  за домакин на кръг на MotoGP. Сега публикува повече подробности за проекта.

В сайта origo.hu министърът на иновациите и технологиите Ласло Палкович обяви, че в покрайнините на Хайдунанаш, в североизточната част на Унгария, ще бъде изградена съвсем нова писта.

Инвестицията в размер на 188 милиона евро ще включва услуги, учебни и конферентни центрове, и хотел. Проектът е насочен към подпомагане на икономиката на страната след кризата с коронавируса.
Трасето ще бъде подходящо както за MotoGP, така и за Формула 1. Палкович добавя, че 8-годишното споразумение за MotoGP ще започне през 2023 г. По това време календарът на световния шампионат ще включва 22 старта.

Унгария беше домакин на Гран При на 500 куб. Това бе на Хунгароринг през 1990 и 1992 г.

Планираното завръщане на пистата Балатонринг за 2010 г. не се осъществи. То бе свързано с успеха на Габор Талмаши в 125 куб. см.
Талмаши също присъства на последната пресконференция. Той беше похвален от Палкович за това, че постави Унгария на картата MotoGP. Без това най-новият проект не би бил възможен.
През ноември миналата година, изпълнителният директор на Dorna Кармело Еспелета каза за плановете на Унгария: „Ново състезание и писта в Унгария е вълнуваща перспектива за всички нас. Това връща MotoGP обратно в страна със страхотна традиция в състезанията. Ние сме развълнувани от това да видим MotoGP да играе ключова роля напред.“
Финландският Кимиринг трябваше да се присъедини към тазгодишния календар на световните шампионати. Сега е сред осемте Гран при, официално отменени поради коронавируса. Индонезийската писта Мандалика прави дебют през 2021 г. През 2022 г. следват Рио и вероятно Портимао.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.