Троян приема този уикенд eвропейския шампионат по мотокрос

Броени дни остават до началото на есенния дял от състезанията по мотокрос в България. Първото от тях е този уикенд на мотополигон „Троян”.  Състезанието е 5-и кръг от BMU европейския шампионат по мотокрос. Той включва всички класове и възрастови групи в дисциплината мотокрос.

Заявки за участие са подали състезатели от България, Румъния, Северна Македония, Гърция, Сърбия, Молдова и Турция. Броят на очакваните пилоти е над сто.

В най-малката кубатура – клас ЕМХ65 конкуренцията от началото на годината е определено силна. На върха в класирането два кръга преди края на този шампионат е Мирослав Димитров (КТМ, Марица рейсинг, 148т.). Със 130 т. и второто място в подреждането се нарежда Венцислав Тошев (КТМ, МСК Севлиево). Третият българин в класирането, в момента е Дани Цанков (Yamaha, М6 Yamaha Рейсинг, 110т.). Той в момента е 5-и, но е с реални шансове за класиране в топ три за състезанието и сезона.

При пилотите от клас ЕМХ85, лидерската позиция в класирането е за българският пилот Християн Георгиев (КТМ, Пловдив Мотор Спорт, 149т.).

След него е силният румънски представител Золтан Ордог (Yamaha, 111 т.) на втората позиция. Другите двама българи в топ пет на класирането са Живко Иванов (КТМ, МСК Диана рейсинг) и Виктор Бориславов (КТМ, Мотоспорт Варна). До момента те са отбелязали по 85 т.
В клас МХ2, фаворит за победата е Майкъл Иванов (КТМ, Тексим Мотор Спорт, 100 т.). Той обаче не е начело на класирането в този шампионат. Лидер в класа е състезателят от Мотоспорт Варна Алекс Димитров (КТМ) със 190 т. Той е и абсолютен фаворит за спечелването на титлата тази година с аванс от 58 т. Жулиан Георгиев (Kawasaki, Киппен МХ Рейсинг, 130 т.) заема 3-о място в класирането. Той е с изоставане от само две точки от втората позиция на Християн Станкович от Северна Македония.
Виктор Нейчев (Yamaha, Еърмакс Рейсинг, 128т.) и Димитър Грозданов (КТМ, МХ Тийм Симитли, 112т.) допълват топ пет на българите в класирането. Под въпрос е участието на Хакан Халми (КТМ, МСК Севлиево 2004), но най-вероятно след голямата му пауза отново ще го видим в състезателен екип на трасето.

В клас MX1 трима българи заемат челните места в класирането.

Това е Любомир Васев (Yamaha, Тексим Мотор Спорт, 198 т.) – лидер. Втората позиция е за Стефан Нейчев (Yamaha, Еърмакс Рейсинг, 179 т.). Трети е Калоян Илиев (КТМ, МСК Севлиево, 166 т.). Топ пет е допълнен от Гоце Томовски от Северна Македония, а пети е Георги Гочев (Yamaha, МСК Девня Марцианопол, 82 т.). Този път няма да видим Майкъл Иванов в голямата кубатура 450 сс. Всички обаче помнят неговата абсолютна победа в този клас на Великден. Тогава бе и първото домакинство на Община Троян през сезон 2019.
МХ/Veteran както винаги е сериозна състезателна група от два под-класа МХ (23-39 годишни) и Veteran (40 плюс). Както винаги те са готови за предизвикателствата на мотополигон Троян.
В по-младата група, въпреки че пропусна първия кръг на шампионата в Молдова, лидер без загуба е Григор Царев (КТМ, Джей Ар Си Моторспорт, 200 т.), следван от македонеца Зоран Каранфилоски (Honda, 141 т.), а трети е Петър Петров (Honda, М6 Yamaha рейсинг, 86 т.).
Почти същото е и положението в групата 40 плюс, където с актив от 194 т., начело е Мартин Тодоров (Yamaha, М6 Yamaha Рейсинг), следван от Атанас Петров (КТМ, АИТ Рейсинг,  171 т.). Трети в подреждането на тази група е особено активния през тази година румънец Йонут Кояну (Yamaha).
Програмата за състезанието включва тренировки и един състезателен манш за клас МХ в събота, неделният ден ще определи победителите в Grand Prix Bulgaria 2019 -Троян в различните класове. В неделя, както обикновено, официалното откриване по програма е в 10:30.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.