10 мотора Aprilia RSV4 X за 10-годишнината

Aprilia RSV4 X е специална версия на V4 от Ноале. Тя е предназначена да отпразнува един 10-годишен юбилей. Машината, направена от Aprilia Racing е в лимитирана серия само от 10 бройки- С нея се ознаменува 10-годишния юбилей на проекта, спечелил седем титли WSBK.
Щастливците се сдобиват с изключителен супер спортен мотор. „Стартирането“ на доставките на RSV4 X беше дадено от големия шампион и изключителен тестер Макс Биаджи. Той изкара своя RSV4 X на пистата, за да покаже, че това е специален мотор за специални ентусиасти. Другият пък ще бъде за Андреа Яноне, заводски пилот на Aprilia в MotoGP. Макс и Андреа бяха сред първите, които направиха поръчките си, когато тестваха машината на 23 март в Мугело.

Моторът е построен на базата на заводския Aprilia RSV4 1100.

През април Aprilia RSV4 X беше „разпродадена“ няколко часа след отварянето на онлайн резервациите. Сега състезателният отдел от Ноале е готов да отвори вратите на тези 10 изключителни късметлии. Тези купувачи ще могат да вземат машината си директно от завода, в са спечелени 54 световни титли. Мотоциклетът бе определен като ценен скъпоценен камък на италианския инженеринг, посветен за каране на пистата.

Състезателният опит на отдела е използван изцяло, за да олекоти Aprilia RSV4 X. Така е постигнато изключително сухо тегло от 165 кг.

Aprilia Racing е избрала серия от изискани и леки компоненти, като например карбоновия обтекател. Той е със специална графика, вдъхновена от линията на 2019 MotoGP Aprilia RS-GP. Резервоарът  също е по-лек. Друг характерен елемент е състезателният панел, чрез който се настройват основните електронни системи на RSV4 X. Съществуват множество детайли от алуминий. Това се лоста на съединителя, предпазителя на лоста на предните спирачки, предпазители на капака на двигателя, регулируемите стъпенки и горната кормилна плоча. Все важни детайли, които допринасят за допълнително спестяване на тегло. Кованите магнезиеви джанти от Marchesini увеличават вече ефектното управление на RSV4 и монтират гладки гуми Pirelli.

Неподражаемият двигател V78 с обем 1078 куб. см се прави директно от Aprilia Racing.

Това е най-модерната платформа на Piaggio Group за развитието на технологиите, прилагани към мотоциклети. Тази специална подготовка включва ръчно сглобяване и последваща фина настройка. Точно както се прави за състезателните двигатели. Системата за синхронизиране използва нови всмукателни разпределителни валове и нови възвратни пружини на клапаните. Това се валове от SBK с по-агресивни профили на гърбиците.
Изпускателната система Akrapovic разполага с титанови колектори и изход за въглерод. Въздушният филтър е заменен с елемент Sprint Filter, по-специален филтър, който  е най-технологичен в момента на пазара. Същият използва Aprilia Racing в MotoGP. Електронната фина настройка се гарантира от специфично настроено ECU. Тези компоненти гарантират увеличаване на максималната мощност, от отличните 217 к.с. за стандартния модел, до впечатляващите 225 к.с.

Aprilia V4 е оборудвана със системата ANN (Aprilia No Neutral).

Скоростната кутия е без неутрално положение под първа предавка. Тя ускорява превключването от първа на втора и предотвратява грешки при смяната. Решението произтича директно от опита на Aprilia в SBK и MotoGP. Това се предлага на сериен модел за за първи път.
За първи път се използва и спирачната система Brembo, която фирмата е избрала за Aprilia RSV4 X. Те правят дебют на своите апарати модел GP4-MS. Те действат на чифт стоманени дискове с технологията T-Drive и се управляват от 19×16 радиална помпа за заготовки.
Aprilia RSV4 X е част от програмата Factory Works, стартирана от Aprilia Racing. Тя е уникална в света. В нея се прилага технологията, разработена за Aprilia RSV4, седемкратен световен шампион в Супербайк. Прави я достъпна за тези, които планират да се състезават на високо ниво в първенства. Или за хора, които просто искат RSV4 с оптимизирана производителност за използване на пистата.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.