Техническите прегледи в MotoGP се извършват дистанционно

Производителите доставят пробни двигатели и дигитални чертежи на аеродинамиката на тялото на мотора, за да завършат хомологацията.
Продължаващата пандемия на коронавируса се отрази на MotoGP. Забавянето на началото на световния шампионат породи значителни проблеми. Един от тях е техническата хомологация. В клас MotoGP двигателят трябва да има една и съща спецификация за целия сезон. Единственото изключение е за заводски отбори, отговарящи на условията за отстъпки. Всеки пилот също има лимита на две версии на аеродинамика на тялото на мотоциклета. Само те са разрешени да хомологират.

Обикновено спецификацията на двигателя за сезона се хомологизира в четвъртък преди първата Гран При за сезона.

Така е и с първата от двата аеродинамични версии на тялото. Поради отмяната на класа MotoGP в Лосаил, това не беше възможно за всечки производители. Катар обаче остава официалното начално състезание на сезона. Това е началото, от което правилата за хомологация започват да се прилагат.

Както всяка година, спецификациите на двигателите за 2020 г. трябва да останат същите през целия сезон.

Изключение има за машините KTM и Aprilia, тъй като те отговарят на условията за отстъпки. Всеки мотоциклетист трябва да хомологизира първия аеродинамичен обтекател.
Всички от ФИМ, IRTA, MSMA и Dorna са съгласни, че поради съображения за равенство и справедливост хомологацията трябва да се извърши дистанционно и цифрово възможно най-скоро.

При нормални обстоятелства производителите имат две възможности. Могат да предоставят списък на примерни части за двигатели. Трябва да предоставят средство за сравнение с двигатели, използвани през сезона. Така се проверява дали не са направени промени. Могат да предоставят и дигитални чертежи. Обикновено всеки производител избира да достави или цял двигател, или всички части, които двигателят съдържа.
Това означава, че ако производител има мотоциклети, използващи различни спецификации на двигателя, трябва да ги предостави и двете. Това е, когато от заводския тим дават на независим екип конструкция на двигателя от миналия сезон.
Honda са изключение. Те бяха единственият производител, който достави всичките им образци на части за двигатели в Катар. Останалите заводски тимове не успяха да го направят тази година поради създалите се обстоятелства. Вместо това изпратиха своите пробни двигатели до  организацията. Той трябва да съответства на тези в машините на първото състезание през 2020 г.

Трябва да се предоставят и дигитални чертежи на аеродинамиката на първото тяло на мотоциклета на всеки пилот.

Те също трябва да бъдат хомологизирани, ако са в рамките на техническите ограничения, предвидени в правилника.ФИМ, IRTA, MSMA и Dorna полагат всички усилия да се съсредоточат върху улеснението както за производителите, така и за прилагането на правилата. MotoGP никога не е обмислял период на спиране, при който заводите трябва да преустановят всяко развитие за определен период от време. И по всяко време на годината. Това е поради трудността на подобни правила.
Следователно, развитието на всяка друга част на машината, която не е обект на хомологация, може да продължи, както е през всеки сезон досега.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.