Съвети: Сложете летните гуми по-рано

Поради предизвикателствата свързани с COVID-19, през предстоящия мотосезон за едни той започна. Други обаче си останаха на четири – в автомобилите. В настъпващия летен сезон най-вероятно мнозина още  използват зимни гуми. Да предупредим – зимните гуми не са предвидени за шофиране в по-топло време. Поради това са предоставят значително по-ниско ниво на безопасност от летните. Експерт от Nokian Tyres съветва да се избягва късната сезонна смяна на зимни с летни гуми.  Най-важният съвет е да смените гумите си колкото можете по-рано.
„Като краткосрочно и временно решение е допустимо. Обаче да се използват зимни гуми за по-дълъг период, през пролетно и лятно време – не е. Например през целия летен сезон, това може да се окаже сериозна заплаха за безопасността. Особено през месеците когато температурите са високи.“, казва Мартин Дражик, експерт и продуктов мениджър в компанията.

Шофирането на автомобил със зимни гуми през пролетта и лятото носи няколко риска.

Най-големите рискове са техният значително по-дълъг спирачен път. Променя се и стабилността, а също така и по-ниското ниво на прецизност при управление. Зимните гуми са направени от по-мека каучукова смес, която гарантира тяхното правилно поведение на пътя по време на ниски и минусови температури. В по-топло време те се износват по-бързо и рискът от аквапланинг върху мокра настилка се увеличава.

Някои шофьори смятат, че ако успяват да шофират в междинния период, това означава, че могат да използват зимните гуми през целия летен сезон.

Това обаче е най-често срещаната грешка, която се доближава до поемане на хазартен риск. Ако в сегашната ситуация не може да смените гумите си навреме, но се налага да използвате колата, опитайте се да приспособите пътуването. Така се намалява риска. Шофирайте на по-малки разстояния. Може да се срещнат и други шофьори с неподходящи гуми. Затова поддържайте по-голяма дистанция. Бъдете внимателни в завои, намалявайте скоростта. Не поемайте никакви ненужни рискове.

Дори и да смените гумите си в началото на лятото, това е далеч по-безопасен вариант отколкото да шофирате със зимни гуми цяло лято. Летните месеци могат да се окажат особено критични в това отношение.
Какви са рисковете от използването на зимни гуми през лятото

 • Спирачният път е с над 20% по-дълъг
 • Представянето на гумите е значително по-лошо
 • Управлението и маневреността са значително по-лоши
 • Най-големият риск е при шофиране на мокра настилка, тъй като зимните гуми не са проектирани за бързо извеждане на толкова голямо количество вода, както е по време на летните бури. Те  са създадени да имат сцепление на сняг и киша. Поради това има по-висок риск от аквапланинг
 • Зимните гуми имат по-мек каучук, поради което те ще се износят много по-бързо в топло време
 • В някои държави употребата на зимни гуми през лятото е забранено със закон


Съвети как да намалите риска, ако ви се налага временно да използвате зимни гуми през лятото

 • Ограничете пътуванията си само за най-необходимите нужди
 • Ограничете скоростта си поради по-дългия спирачен път и възможните влошени характеристики на управление
 • Поддържайте по-голяма дистанция за безопасност по време на движение – поне два пъти по-голяма от обикновено
 • Внимавайте в завоите, намалявайте скоростта, и имайте едно наум, че вероятно и други шофьори управляват автомобили в подобно състояние
 • Запазете час за смяна на гумите възможно най-скоро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.