Стоян Апостолов – 50 години в състезателния автомобил

50 години зад волана на състезателния автомобил! Уникалното постижение е на бургазлията Стоян Апостолов! Това си е за рекорд на Гинес. И кариерата му не спира до тук, а продължава. Купонът, състоял се в Бургас не е бенефис, а само честване на половин вековен юбилей в състезателната кола. И отново продължава напред с пълна газ през сезон 2020… Както се изрази юбилярят, „Има още години, за да давам газ!“ И сме сигурни, че ще е така. До  60-ия спортен сезон.
На празненството имаше много гости, приятели, близки и колеги състезатели. Специални поздравления Стоян Апостолов получи от Областния управител на Буртас – Вълчо Чолаков. Кметът на Община Бургас Димитър Николов изпрати кошница със цветя, а проф. Севдалина Германова, председател на Общински съвет на Бургас прочете поздравително писмо от кмета. Областният управител Чолаков съобщи, че ще се внесе предложение Стоян Апостолов да бъде номиниран за почетен гражданин на Бургас.

Васил Михалев председател на СБА Бургас връчи на пилота почетен знак на Съюза. Ценен подарък Апостолов получи от състезателния инженер на отбора си Борислав Попов – макет, изобразяващ логото на АСК “ Елена Тийм“. Специално отличие Апостолов получи и от Камен Михайлов – председател на АФБ.

Всичко започва през 1970 г., когато Стоян кара майсторско управление, организирано от БАТК  със семейния Trabant 600.

После кара на рали, писта, планинско, рали-крос. Има титли във всички дисциплини. Става майстор на спорта през 1977 г. Винаги е имал за навигатор жена – било покойната му съпруга Елена, било двете му дъщери Гергана и Павлина, или пък внучката му Саня. От 1980 г. е в националния отбор на пистовия шампионат „Мир и Дружба”. Остава в шампионата с тима на България, докато той съществува – цели 15 години. Стоян, заедно с Райчо Сергиев са единствените двама наши пилоти, които са печелили призови места във Формула Естер в шампионата „Мир и дружба“. Стоян Апостолов е шампион на рали крос 10 поредни години.

Неукротимият Апостолов изглежда така, сякаш ще кара поне още 10 години.

И наистина е неукротим, защото продължава да спортува, кара велосипед, кросов мотоциклет… Да запален моторист е не слиза от кросарката Honda. С нея ходи на едно старо трасе край Меден рудник и там се подготвя. Стоян казва: „Мотокросът ми помага за рефлексите и за физиеската подготовка. При половин час каране цялото тяло вече е тонизирано. Бих посъветвал всички водачи на превозни средства, независимо дали са състезатели или не, да си правят малко гимнастика или малко джогинг преди път. Така ще са много по-свежи и по-лесно ще преодолеят разстоянието, което трябва да изминат.“
 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.