Рики Брабек след триумфа на рали Дакар: “Сбъдната мечта.” Рики Брабек след триумфа на рали Дакар: “Сбъдната мечта.”

След като спечели рали Дакар 2020, първите думи на победителя Рики Брабек като известната фраза на Сойчиро Хонда: „Това е мечта, сбъдната мечта“.

Без съмнение победата в Дакар се превърна в нещо много повече от мечта, желание или цел. Това бе реализация на желанията, откакто Honda официално се завърнаха през 2013 г. в най-тежкото офроуд състезание в света. Проектът продължаваше да се развива. Създаде се екип, който се бе научил от своите грешки и тежките удари, нанесени във всяко едно издание.

Неслучайно Дакар е се свързва с израза „всичко може да се случи“. Успехът най-накрая дойде в средата на януари 2020 г. Целият екип на Monster Energy Honda отпразнува дългоочаквания триумф. Рики Брабек и Honda CRF450 RALLY бяха на най-горното стъпало на подиума.

Желанието на Рики Брабек да спечели Дакар обаче започна много преди старта на състезанието на 5 януари в Джида, Саудитска Арабия.

Той датира от времето, когато 29-годишният калифорниец за първи път показа страстта си към моторите за офроуд. Брабек се хвърли в пустинни състезания с мотоциклети. През 2014 г. той събра всички награди. Това бе подвиг, който не остана незабелязан от Honda America. Рекордьорът по победи в Баха надпреварите Джони Кембъл видя в Брабек нешлифован диамант. Заедно с бившия мотоциклетист от Дакар Джими Люис, трети в ралито през 2000 г., се заеха да усъвършенстват таланта. Блестящата млада надежда вече правеше прехода от „добър ездач“ към „по-добър ездач“. Макар и трудно!

 

Оттогава Кембъл е ментор на Рики и го познава по-добре от всички. Той казва: „Започнах с Рики през 2015 г. Той дойде в екипа и се нуждаеше от помощ в Съединените щати с Honda. Така ние естествено гравитирахме един към друг.“Джони определя Рики като: „Малко дете с много енергия, което се нуждае от напътствия и от посока. Къде да отидем? Как да направя това? Как да карам на рали? Формулирахме план, насочен към състезанията. Свързахме се с Джими Люис. Започнахме да правим някои по-напреднали рали тренировки.

Започнахме да правим специфични рали тренировки с него и Рики започна да напредва. Често той не харесваше всички тренировки, на които се подлагаше. Но продължаваше да настоява и да ги прави. Виждаше резултатите от обучението и различните умения, които добиваше.“

През 2016 г. Брабек вече беше подписал със заводския екип на HRC. След няколко години изучаване на трасетата, постигна изключителни резултати.

В рали Дакар 2019 отпадна с повреда в двигателя преди двата финални етапа. На следващата година ездачът стартира сред фаворитите. Останалото е история. Той продължи и спечели първото място на финала на състезанието в Кидия. Мисията беше  изпълнена.

Рики казва: „Спечелването на Дакар беше страхотно. Много хора смятаха, че американец не може да спечели. Но наистина е добре да си първи. Аз имам щастието да имам Джони до мен и да тренирам с Джими Люис. Също така до мен бе и механикът Кендъл Норман като част от екипа. Работим цяла година за това. В някои от дните не ни се искаше да сме там. Не искахме да работим и тренираме.

Но това беше необходимо, за да си свършим работата и да вземем победата. Така че се чувстваме наистина добре.

Да се ​​надяваме, че ще можем да го повторим догодина. И да останем на подиума през следващите две години, което ще бъде крайната цел. Вече спечелихме Дакар. Сега вярвам, че всички знаем какво е необходимо, за да спечелим пак. Да се ​​надяваме, че като екип на Honda ще успеем да останем същите и да работим също толкова здраво, колкото в Саудитска Арабия.”

Рики Брабек се наслаждава на триумфа и влезе в ролята на шампион. Всички от САЩ искат да бъдат част от успеха в Саудитска Арабия. Рики беше приет като герой. Беше почетен дори на трасето на престижния шампионат AMA Supercross.

„Нищо не се промени за мен“, заявява пилотът на Honda.  „Всеки ден живея и тренирам, както миналата година. Все още ходя на фитнес и колоездене. Дакар определено е легендарно състезание, което искаме да печелим и да завършваме всяка година. Но не можеш да позволиш да те промени. Не може да се почувстваш звезда. Не можеш да позволиш Дакар да те кара да се чувстваш по-голям, отколкото си. Искаш да бъдеш скромен, да останеш съсредоточен и да работиш усилено всеки ден.”

Все пак Брабек още намира време да излезе навън, да се наслади на времето и да се срещне с много приятели и да отиде на барбекю.

Междувременно Джони Кембъл продължава да вярва в момчето: „Следващата година след изданието през 2019 г. „чиповете“ се промениха. Наистина беше трудно за него психически. Той го преживя дълбоко. Но продължи след това. Това го прави шампион. Да, Рики е шампион. Продължаваме да работим с него. Преминаваме към следващото ниво за Дакар за 2021 г. Ще видите съвсем нова страна на Рики.”

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *