Присъдиха победата на Съндърланд в 5-ия етап на Дакар, Гончалвес отпадна Присъдиха победата на Съндърланд в 5-ия етап на Дакар, Гончалвес отпадна

Ксавие дьо Солтре с Ямаха постигна най-добро време в 5-ия  етап на рали Дакар, който за моторите и ATV-ата беше от Мокена до Арекипа с дължина 345 км. Той обаче не запази победата в отсечката, тъй като Сам Съндърланд с КТМ прекара около 10 мин спрял, за да помогне на контузения Пауло Гончалвес (Хонда).

Последният отпадна след инцидент на 155-ия километър, като контузи дясната си ръка и главата. Съндърланд завърши пробега с 14-о време, но след като справедливо му бяха премахнати тези 10:52 мин, то ще оглави класирането за днешната отсечка с 3:23 мин пред Дьо Солтре. На 9 сек от французина остана 3-ият Матиас Валкнер, който е шампион от миналата година.

В генералното класиране Ники Брабек с Хонда запази лидерството, но вече е само с 59 сек пред втория Съндърланд. Американецът завърши едва 11-и етапа, въпреки че изоставането му не бе голямо – 6:46 мин спрямо Сам. Трети в общото подреждане е Пабло Кинтанила с Хускварна.

Битката в този клас продължава да е много оспорвана, като първите 8 са събрани в 18 мин.

Ксавие дьо Солтре

В клас ATV първи за отсечката отново беше аржентинецът Николас Кавилясо с Ямаха. Последният бе най-бърз и в етапи 1, 2 и 4. Днес той завърши на 14:27 мин пред Жеремиас Гонзалес Фероли с Ямаха.

Трети остана Густаво Галего с Ямаха (16:07 мин). Авансът на Кавилясо в общото класиране вече е цели 49:30 мин пред Гонзалес Фероли. Трети на повече то час е Галего. Досегашният 3-и Александър Жиру с Ямаха загуби близо 53 мин и вече е 4-и на 2 часа от водача.

Себастиен Льоб с Пежо 3008 DKR бе най-бърз в етапа при автомобилите в Дакар. За коли, камиони и SxS той бе от Такна до Арекипа с дължина 517 км. Французинът измина най-дългата отсечка в състезанието за малко под 5 часа, като изпревари лидера в генералното класиране Нансър Ал-Атия с Тойота Хайлукс с 10 мин.

Това е 2-а етапна победа за Льоб в тазгодишния Дакар, с което той намали изоставането си от Ал-Атия на 40 мин. В същото време обаче катарецът увеличи преднината си пред втория Стефан Петерхансел с Мини Бъги на 24 мин. Последният загуби около четвърт част в последната част от отсечката.

Хоан Рома с Мини 4х4 завърши 3-и в етапа и е 3-и в общото класиране, на 34 мин от Ал-Атия. Льоб е 5-и в общото класиране, зад Якуб Пригонски (Мини). Шансове за победата загуби един от водещите пилоти Язеед Ал-Ражи с Мини 4х4, след като имаше технически проблеми и загуби над 2 часа.

Асен Стоянов

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *