Пазарът на мотоциклети в света с растеж от 5,6% Пазарът на мотоциклети в света с растеж от 5,6%

Глобалният пазар за двуколесни возила през миналата година има растеж от 5.6%. Това ще рече, че са продадени общо 62,4 милиона машини. Данните са от 80 пазара в света, като с най-впечатляващ растеж е този в Индия. В същото време в Китай има спад от 7%. Продажбеният рекорд е отбелязан през 2012 г. – 64.2 милиона броя.

Очакванията са подобен растеж са същите и през тази година. Въпреки това няма нищо ново в технологиите и спад във вредните емисии. В най-богатите страни в Северна Америка, Европа и Япония, се отбелязва спад в търсенето. Техните пазари отстъпват назад за сметка на страните с развиващи се икономики като Индия, от региона ASEAN и Южна Америка.
През последните години в Китай и ASEAN има тенденция за ограничаване на двуколесния транспорт и вредните му емисии, особено в градовете. Това донякъде е и причината Китай да загуби лидерството си при продажбите на двуколесни. В ASEAN пазарът расти все още слабо, но достигна рекордно ниво. Все пак и там прогнозите са за задържане на нивото и дори лек спад.
Растежът на пазара идва от увеличаването на продажбите в Централна Южна Азия – Индия, Пакистан, Бангладеш и Шри Ланка. Само в Индия през миналата година са реализирани 21.9 милиона продажби, или има нарастване от 10.3%. Там пазарът се удвоил през последните 10 години.
Вторият по големина пазар – в Китай има спад с 9,1% през 2018-а година до 15,57 броя. Прогнозите за 2019 г. също са негативни. Третата в класирането – Индонезия е с пазар от 6.38 милиона (+8.4%). Там има възстановяване на пазара, но е далеч от рекорда от 7.8 продажби.

Виетнам са 4-и с рекорд от 3.39 милиона продажби (+3.5%). Пети са Филипините, следвани от Пакистан, където има растеж от 21,5% до 1,94 продажби. Там за пръв път един милион продажби са отбелязани през 2015 г. Страната изпреварва по продажби Тайланд, който остава 7-и с 1.78 милиона броя (-1.2%). Осма е Бразилия с 957 хиляди продажби (+17.6%), изпреварила Тайван с 762 000 реализации. В долната част на Top 30 Шри Ланка е изпреварила Япония, Перу Франция и Италия, а Еквадор – Великобритания, която остава извън 30-те.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *