Първа победа за Искрен Генов при Експертите на BG-X Ендуро в Габрово

С победа в съботната навигация 17-годишният Искрен Генов спечели Ендуро Габрово 2015 – четвърти кръг от BG-X Ендуро шампионата. То бе в два дни при непрекъснато дъждовно време, но и с отлична оргаизация от страна на местния мотоклуб „Риск“. Близо 3000 зрители наблюдаваха интересната надпревара през уикенда, като в първия ден се състоя навигацията в класовете „Експерт“, „Хоби“ и АТВ, а в неделя два зрелищни едурокроса (единият за Купа Габрово 2015) зарадваха зрителите.
Сухо време посрещна пилотите на старта на местността „Баба Зара“ над Габрово, но към обяд започна да вали пороен дъжд, който оказа силно влияние на трасето. На моменти то стана буквално невъзможно за преодоляване, поради което едва двама състезатели – Искрен Генов и най-добрият българин в „Ерзберг Родео“ Теодор Кабакчиев (KTM), успяха да стартират във втората обиколка на клас „Експерт“. Всички останали пилоти от „експертите“ решиха да не рискуват и така за крайно класиране се вземат резултатите от първата обиколка. Искрен поведе без проблем след старта, но малко след това бе изпреварен от Теодор. Двамата обаче продължиха да се преследват с много малка разлика помежду им, като в крайна сметка Генов си върна лидерството и въпреки технически проблем с мотора спечели победата в навигацията. Тедо нямаше късмет в събота, тъй като в хода на състезанието получи повреда във водното охлаждане, което го лиши от възможност за борба за първото място до края. На второ и трето място в навигацията завършиха Кабакчиев и Теньо Папанов (Yamaha).
В неделя два ендурокроса зарадваха публиката на буквално кално трасе, но въпреки това се получиха атрактивни гонки. Теодор поведе без проблем групата и не позволи да бъде изпреварен до края, а Генов финишира на второто място. Според правилата на BG-X Ендуро шампионата обаче, с по-голяма тежест е надпреварата в навигацията, поради което Искрен Генов се поздрави с първа победа в клас „Експерт“ този сезон с актив от 47 точки. Теодор остана на второ място със същия брой точки, но спечели втория ендурокрос и грабна Купа Габрово 2015. В него състезателите от клас „Експерт“ и клас „Хоби“ стартираха едновременно. На третата стълбичка на подиума при „експертите“ се качи Пламен Пенчев с Husaberg.
В клас хоби победител в Габрово както в навигацията, така и в ендурокроса, стана Филип Наумов (Gas Gas), а подиумът допълниха Генчо Бъчваров (KTM) и Стоян Спасов (KTM). В клас „Сеньор“ (за състезатели над 40 години) победител стана Ради Попминчев (Yamaha), следван от Стоян Пачарозов (Gas Gas) и Панчо Кузманов (KTM).
21 АТВ-та застанаха на старта, а до финала заради тежкото трасе успяха да достигнат едва шест! Навигацията с общо време 7:38:19 без проблем спечели Христо Колев (Suzuki). Втори, на 1:29 минути се нареди Марин Мерджев (Honda), а трети на цели 48:23.5 мин от победителя се класира Емил Комаровски (Yamaha). В ендурокроса победител стана Иван Генчев (Kawasaki), следван от Момчил Великов (Kawasaki) и Колев. Така победител при четириколесните стана Христо Колев, който с 45 точки взе златото в Габрово. На второ място с 40 точки се нареди Момчил Великов, следван от Марин Мерджев с 38 точки. (Инф. BG-X Ендуро)


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.