На писта Дракон ще върви по вода

Навръх 10-годишния юбилей на писта Дракон, точно при откриването на новата секция, заваля дъжд. Това стана, когато кметът на община Калояново инж. Александър Абрашев, председателят на БФАС Радослав Козлеков и собственикът на пистата Христо Стоилов прерязаха лентата на новата част, пред официалната трибуна. Така на обновената писта всичко май ще върви по вода. След това, въпреки дъжда, екшънът с автомобили и мотоциклети продължи.
Всъщност, откриването на пистата се превърна в празник на моторните спортове. И автомобилни, и мотоциклетни пилоти не пестяха суперлативите си за трасето с дължина 2048 м, за новата част, наречена Опашката на Дракона. Най-често чуваната реплика бе: „Най-после си имаме истинска автомобилна писта“. Сияеше и самият собственик на пистата Христо Стоилов, чиято мечта бе сбъдната 10 години, след като взе трасето.
Наистина на пистата бе празник на моторните спортове. Близо 3000 души наблюдаваха екшъна с автомобили и мотоциклети на писта Дракон. Част от него бе и първият кръг от мотоциклетния ZedMoto шампионат, в който участие взеха някои от най-добрите състезатели от републиканския и източно-европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта в България. Другата надпревара бе първият кръг от V1 challenge шампионата. Имаше и много демонстрации с автомобили, мотоциклети, дрифт и стънт. Сайтът motoclub.bg написа първи за най-бързата обиколка на пистата, направена досега – 1:04,760 по време на квалификациите в клас А1000, която направи Ангел Караньотов (Kawasaki), което е рекорд на пистата. Ден по-късно обаче за рекорди не можеше да се мисли, тъй като заваля дъжд и мотоциклетистите трябваше да карат в дъжда. Това обаче не ги уплаши, въпреки че повечето мотоциклетисти нямаха гуми за дъжд. Участниците в шампионата ZedMoto застанаха на старта и показаха, че могат да карат и на мокра писта с гуми за сухо. Ангел Караньотов отново беше без конкуренция в клас А1000, въпреки че най-бързата му обиколка бе 1:19.511. Втори стана Иван Грозев (Доксата), защото Ачи спортсменски го изчака да сложи мокри гуми. Трети, макар и с гуми за суха писта, стана Красимир Михайлов. В клас А600 първите трима бяха Йордан Алексиев, Васил Кючуков, също със сухи гуми и Радослав Ангелов. Вторият кръг на ZedMoto шампионата ще бъде 25 и 26 юли отново на писта Дракон.
В първия кръг от шампионата V1 Challenge България на реновираната писта, победата спечели Александър Язов, а на подиума му асистираха Григор Григоров, който финишира втори и Симеон Донов, на трето място.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.