MotoGP: Чакането от 20 години за победа на Tech 3 свърши

Ерве Поншарал има 31 подиума в MotoGP, след като за първи път застана на старт през 2001 г. Дългото чакане за победа най-после свърши.
Преди близо 20 години отборът Tech 3 влезе във висшия клас с Оливие Жак и Шиния Накано. Година преди това двамата се бориха за световната титла в клас 250 куб. см. Те и двамата бяха  готови за новото предизвикателство. Те започнаха битка срещу най-добрите в света.
От това време насам, екипът от Борм льо Мимозес  във Франция спечели 31 подиума преди победата на Мигел Оливейра. Всички подиуми са с мотоциклети на Yamaha. Първият, който стъпи на подиума за Поншарал и компания, бе Шиния Накано. Той стана трети на Заксенринг в дебютната си година при кралете в клас 500 куб. см.

През 18-те сезона, които последваха с Yamaha, още девет пилоти спечелиха подиуми с цветовете на тима.

Сред тях бяха звезди като Алекс Барос в Льо Ман – 2003 г., Йонас Фолгер – Заксенринг 2018 г., Марко Меландри в Барселона и Ассен 2004 г., Бен Спийс – Силвърстоун и Индианаполис 2010 г., Брадли Смит – Филип Айлънд 2014 г. и Мизано 2015 г. С най-много подиуми е Колин Едуардс – Льо Ман и Ассен 2008 г., Донигтън 2009 г. и Силвърстоун 2011 г.
Още трима пилоти помогнаха за шест подиума на Tech 3 – Кал Кръчлоу, Андреа Довициозо и последно Йохан Зарко. Въпреки многото таланти и звезди, които са били в тима, победата все някак отбягваше на екипа на Tech 3.
Йохан Зарко беше много близко до нея на два пъти. Например той водеше във Валенсия преди три години, само за да бъде победен с три десети от Дани Педроса на финала на сезона. Само няколко месеца по-късно Зарко отново бе близо до успеха на стана скандалния сблъсък на Термас де Рио Ондо. Победата този ден отиде при бивш пилот на Tech 3 – Кал Кръчлоу.
Незабравимо ще остане и карането на Йонас Фолгер същата година. Той натискаше Марк Маркес през цялата дистанция на домашното си състезание в Германия. Фолгер в крайна сметка завърши на втори след световния шампион. Фолгер бе толкова бърз, че а-ха да сложи край на серията на испанския пилот тъкмо на Заксенринг. Втори в Германия след невероятното състезание, Фолгер постигна най-големия си успех в дългото си пътуване в шампионата, което започна в MotoGP Академията на Dorna Sports през 2005 г.

През 2019 г. сътрудничеството с Yamaha приключи. Новото започна с KTM.

Критиците твърдяха, че проклятието на Tech 3 никога няма да приключи. В екипа започнаха от нулата с RC16. Сравнително новата машина спрямо другите мотоциклети на решетката, може да изплаши много екипи. Но не и Ерве Поншарал и неговата „банда“. Персоналът запретна ръкави и усилията им започнаха да се отплащат. Особено през 2020 г.
Всичко започна да се развива някак закономерно. В Херес Мигел Оливейра дублира най-доброто си представяне в кариерата от Ред Бул Ринг миналата година. Тогава завърши на осмо място. Седмица по-късно той се класира пети на старта, но се забърка в конфликт с Брад Биндер (Red Bull KTM Factory Racing) на първия завой в първата обиколка. Португалецът обаче забрави това и се представи още по-добре в Бърно – 6-и. Изведнъж резултатът от топ три за 25-годишния пилот и Tech 3 беше реална възможност. Но победа със сигурност никой не е очаквал.
След това дойде Гран при на Щирия. Състезание, което дълго ще се помни, както и четирите преди него в този сезон на MotoGP. Дълги години Поншарал гледаше от питуола как неговите машини водят в голяма част от състезанието и го губят в края. Този път беше по-различно. Единственият път, когато моторът на Tech 3 беше отпред, бе на излизане от последния завой в последната обиколка. Моторът води в надпреварата за не повече от пет секунди, но пък спечели.

Французинът бе толкова близо до успеха през годините, но след последната обиколка на Оливейра най-накрая спечели състезание в MotoGP.

На питуола и в бокса започна невиждана веселба. Актьорите бяха Ги Кулон, Стив Блекбърн, Жером Поншарал и дъщерята на Ерве – Матилде Поншарал. Естествено и в купона се включи и летящият от щастие и радост Ерве, който прегръщаше всички. 20 години на кръв, пот и сълзи накрая се отплатиха. Екипът на Tech 3 се нареди сред победителите в състезание от MotoGP.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.