Мото кино – Като рокерите

Каквито и да сте били на младини, колкото и да сте се разбивали по купони и да сте вършили откачени неща, по някое време се сещате, че годинките си минават и трябва да се вземете в ръце. Това значи да успокоите топката, да си намерите постоянна и доходна работа и да спрете да се шляете с приятелчетата си. Докато се усетите, вече живеете монотонен и улегнал живот. Децата се пръкват и вниманието на жена ви е повече насочено към челядта, отколкото към вас. Малкото внимание, с което тя ви удостоява, се изразява главно в постоянни изисквания и семейни задължения. И да не забравяме крясъците, когато се издъните. Още по-жалко е, когато и децата не ви обръщат внимание и не реагират на никоя ваша команда, защото смятат, че сте загубеняк.

Има и по-лош сценарий. Самите вие да се набутате в бездната на заседналата реалност и скуката. В днешно време това не е особено трудно при наличието на компютри, интернет, „социални“ мрежи и какви ли още не технологии, които всъщност десоциализират хората едни от други. Може да си чудесен програмист, перфекционист, да изпипваш всичко в детайли, но, ако не можеш да заговориш мацка в кафенето, панираш се лесно, скован си, едва ли успешният софтуер, който си сътворил, ще може да запълни празнината. Да си ерген е хубаво, но от тип „чичо Чарли“, а не самотен като Дъдли.

Може пък и да си преуспял в кариерата си, жена ти да е супермодел и приятелите ти да завиждат от този факт. Няма как да се оплачеш от приказката, в която живееш. Само дето моделите са от онзи тип жени, които освен, че си търсят издръжка, си търсят и привлекателен млад мъж… Ако това не е идеал за повечето жени, éла ме гръмни! Навлезеш ли в средната възраст, стигнеш ли до банкрут, ходещата закачалка те напуска, без да се замисля. Както имаш всичко, така изведнъж се оказва, че нямаш нищо.

Но, който няма какво да губи, може само да спечели. Време ти е да яхнеш мотора!
В комедията на Уолт Бекър „Като рокерите“, на четиримата стари другари – Дъг (Тим Алън), Боби (Мартин Лорънс), Дъдли (Уилям Х. Мейси) и Уди (Джон Траволта), им е дошло до гуша от работа, семейство и от всекидневната монотонност. Единственото им забавление е да се събират в един и същи бар, веднъж седмично, на по бира. Само че имат едно предимство – четири мотора Harley-Davidson. Решават, че е крайно време да им навъртят километри, да опитат нещо различно, да заминат надалеч, да оставят проблемите зад гърба си и да продухат тиквите си… по рокерски. Захвърлят телефоните в канавката и заминават за Тихия Океан, откъснати от мобилния свят, напълно свободни. Пътешествието им не се оказва леко за хора, свикнали на градската безопасност и лукс. Но пък е 10 пъти по-забавно и запомнящо се.
Истинските проблеми настъпват, когато нашите хора се сблъскват с бандата на истинските мотористи Del Fuego’s, водени от буйния ездач Джак (Рей Лиота), който само търси повод да се заяжда. Del Fuego’s не понасят позьори, които са решили, че щом навлекат кожи и яхнат чопъри, могат да се правят на рокери. А да влезеш в бар на брадясали, татуирани от глава до пети, зли хулигани, никак не е здравословно. Най-малкото ще ти вземат мотора и ще те изпратят обратно към града в страничен кош. Унизително!

Следват множество перипетии и забавни ситуации. Сблъсъците с различни проблеми и конфликтите с шайката на Джак поставят под въпрос мъжествеността и достойнството на нашите герои. Но, накрая, те събират смелост и успяват да си върнат това, което им е липсвало през последните години – самоувереността и живеца. Някои от тях печелят и още нещо…

Любопитни факти

– В началото на филма ще видите не кой да е, а самия Пол Тътъл-страши, татето от „Американски чопър“, както и за няколко секунди сина му – Пол Тътъл-младши. Семейство Тътъл са основателите на американските компании Orange County Ironworks и Orange County Choppers. От 2002 г. насам са и главни действащи лица в популярното реалити шоу по Discovery Channel.
– Сценаристът Брад Копланд е използвал за действието името на легендарната рокерска банда Hells Angels, но, след като те завеждат дело, продуцентите преименуват злите мотористи на Del Fuego’s.
– Джил Хенеси, която играе жената на Дъг, е всъщност печена мотористка и китаристка в реалния живот.

Мотоциклетите

Повечето от тях са Harley-Davidson:
– Тим кара Black Fatboy с хромирани колела отпред.
– Траволта е със Screaming Eagle Fatboy.
– Мартин Лорънс е върху FXSTS Springer Softail.
– Бил Мейси е с XL1200C Sportster Custom.
– Много от моторите, използвани от Del Fuego’s, са чопъри по поръчка. Този на Рей е Orange County по дизайн на Пол Тътъл-младши.
Автор: Николай Антов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.