Много натоварен мотоциклетен уикенд предстои в Плевен Много натоварен мотоциклетен уикенд предстои в Плевен

BMU европейският шампионат по мотоциклетизъм на писта се завръща в Долна Митрополия. Край Плевен ще бъде 7-ия кръг. Там ще е и  3-ия кръг на европейския шампионат по Супермото – Grand Prix Bulgaria 2019. Състезанието е десети пореден мемориал в памет на големият приятел на българския мотоциклетен спорт Димитър Калчев.

Заявки за участие в двата шампионата са подали 140 участника от България, Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния, Естония и Чехия.

Писта

Шест от общо 10 кръга от пистовия шампионат вече са в историята. В най-малката кубатура на клас SP125, Жулиета Ленкова-Апостолова (МСК Плевен, Aprilia) е сериозен лидер в класирането със 130 т. (2 победи и 4 втори места) пред Митко Митков (Мотомания.бг, Aprilia, 104 т.). Трети в подреждането е Антониос Аврамополос (Гърция, Aprilia, 100 т.). „125-иците”  традиционно карат заедно с клас SSP300, другите малокубатурни машини в шампионата. С шест победи от шест старта е гръцкият пилот Христос Папаниколау (Арис, Kawasaki).

В клас SuperSport 600, три победи, две втори и едно четвърто място определят лидерската позиция на Милен Георгиев (Кида Моторспорт, Yamaha) във временното класиране. Втората позиция е за другият български пилот Пламен Петров (Зедмото, Yamaha, 108т.). Милен посочи именно Петров като основен свой конкурент на пресконференция днес.

Вечният съперник на нашите състезатели в класа е Йонел Паскота 87 т. Досега този сезон румънецът не се качвал на по-високо от третото място на стълбичката. Той обаче познава плевенската писта изключително добре и е възможно да окаже сериозен натиск в търсене на по-добро класиране.

При топ пилотите в клас Superbike, Ангел Караньотов (Overdrive Racing, Ducati) твори история с шест победи от шест старта. Ачи има  и 150 точки, като победи за четвърти път румънския си колега Роберт Мурешан (CSM Bucuresti, Yamaha, 108т.). Това беше на пистата Мотопарк Румъния в последния състезателен уикенд. Караньотов има само една победа над „царя на Долна Митрополия” – Мартин Чой (EKO BMW Racing Team, BMW, 85т.) през далечната 2015 г. Ангел е в изключително силен сезон. Реално погледнато, победната му серия може да продължи и сега в Плевен.

Едва ли обаче Мартин Чой е на същото мнение. 100%  на Долна Митрополия двамата в клас Superbike ще ни покажат най-доброто от себе си, в духа на феърплея. Тъкмо за него те получиха награди за 2018 г. Чой има проблеми с електрониката на своя мотоциклет. Предишната, която получи не пасна мо мотоциклета му. Сега, в понеделник е взел нова електроника. Утре ще я тества на Серес, за да види дали ще тръгне най-после машината на BMW.

Димитър Митов (МКБоляри, BMW, 60 т.) след като пропусна един сезон, през 2019 вече е отново на пистата. Засега му липсва подиум. В Плевен той има шанс за това и не един път го е правил.

Стигаме до класа на Янислав Димитров (Мотомания.бг, Honda, 126 т.) Без  да слиза от подиума през сезона (две победи, три втори места и едно трето), той вече е абсолютен лидер във временното класиране в F600. Вторият в класирането е Адриан Теодореску (МРМ, Yamaha, 61 т.). Трети е Асен Лилов (МСК Плевен, Honda, 59 т.). На Плевен тази седмица обаче се завръщат републиканския шампион за 2018 – Васил Кючуков (Зедмото) и Павел Драганов (Троян Мото Клуб, 50 т.). Последният стартира шампионата с две победи в Серес, но след това пропусна четири кръга поради финансови причини.

F1000 се очертава най-многолюдният клас този уикенд – 28 подадени заявки. Задачата на лидера в шампионата – Християн Христов (МСК БГ Пауър, Kawasaki, 110 т.) няма да бъде никак лесна. До момента Христов няма класиране в топ 5 на пистата в Долна Митрополия.

Силен сезон отбелязва Аксел Исмаил (Зедмото, Yamaha, 52 т.). В трите си старта се качи на подиума. Само технически проблеми му попречиха да скъси дистанцията между себе си и лидера Христов. Исмаил ще бъде подкрепен от още 9 пилота в този клас от Зедмото. Сред най-сериозните имена са  Ненко Стаменов, Луко Луканов, Валентин Георгиев и разбира се не на последно място Цветомир Костадинов. Тази седмица, магнетизма на Плевен е привлякъл още много имена от близкото и далечното минало в този клас, така че ще бъде интересно.

Скутери

Скутерите са винаги мотивирани в Плевен. Спрямо относително „рехавата” стартова решетка в Кюстендил, тази седмица броят на заявките нарасна. Иво Михайлов (Зедмото) е лидер в класирането с две победи от два старта. Конкуренцията е голяма: Пламен Христов (МСК Плевен, 36 т.) и Алекс Иванов (МСК Плевен, 31 т.) са запознати добре със стила на Михайлов. С особеностите на пистата при температури над 30 градуса – също. Така състезанието ще бъде оспорвано.

СуперМото

SM Junior (65 сс/85 сс)

От началото на сезона, на-малките пилоти от клас SM Junior не са имали възможността да се състезават на сухо и това определено ги затрудни максимално при проведените два кръга от шампионата в началото на месец май в Кюстендил. При 65-кубиковите Никола Николаев (ЕКО BMW Рейсинг Тийм, КТМ) и Никола Досев (НСА Моторспорт, КТМ) ще бъдат подкрепени и от Енис Байрамов (МСК Плевен, КТМ). Участието на Николаев все още не потвърдено поради участия в Испания тази седмица.

При 85-кубиковите идва голямата интрига. На пистата ще се появят двама естонски пилоти плюс европейският шампион за 2018 – Ян Улман (Чехия). Това прави задачата на лидера в класирането – Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт, КТМ) и Радостин Тодоров (Несебър Мото, КТМ) не лесна, но със сигурност интересна.

S3/OPEN

250-кубиковите машини на клас S3 ще бъдат близо десет в този кръг. Това не е проблем защото те ще карат заедно с клас OPEN, но с отделно класиране. Отново очакваме естонско-чешка-турска преса върху българските състезатели. Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, КТМ, 97 т.) и Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 91 т.) ще продължат своите мотокрос единоборства този път на асфалтова настилка, подкрепени от Димитър Петров (Диана Рейсинг, КТМ, 78 т.).

В клас OPEN, лидерът Майкъл Иванов (Тексим Моторспорт, Husqvarnа, 89 т.) пропуска юнското СуперМото в Плевен поради участие в европейския шампионат по мотокрос ЕМХ250 в Латвия тази седмица.

Янко Ташев (СМК Ридо Самоков, ТМ) все още не е напълно възстановен от кошмарното си падане в Кюстендил. Ще бъде при резервите за тези стартове. Александър Георгиев (МСК Плевен, КТМ, 76 т.) ще успее да навакса пропуснатото в първия манш на Кюстендил. Съотборниците от МСК БГ Пауър – Георги Владимиров (Хонда, 70 т.), Янко Николов (66 т.), Красен Кънчев (КТМ, 64 т.) и Димитър Тотев (КТМ, 64 т.) както винаги ще направят състезанието интересно и непредвидимо.

На срещата с медиите в Пресклуб България участваха и трима от нашите пилоти :

Ангел Караньотов ( клас Superbike 1000) : С изключение на последното състезание на Долна Митрополия, на предишните имах все някакви здравословни проблеми. Сега съм здрав и очаквам предстоящия уикенд. Пожелавам на всички състезатели успех и безаварийно каране.

Мартин Чой ( клас Superbike 1000): Преди два дни пристигна новата електроника за мотора ми. Мога да кажа, че от началото на сезона нямах и едно състезание , както го планирах и да е на моето ниво. Утре ще отида до Серес, за да тествам машината и дано всичко да е наред за предстоящия уикенд на Долна Митрополия.

Милен Георгиев  ( клас SuperSport 600) : Нямам търпение да дойде събота и да карам. Чувствам се добре и се надявам да спечеля първото място пред родна публика.

Съботният ден ще бъде зает със свободни тренировки и тренировки за време, а в неделя от 10:30 часа на пистата в Долна Митрополия ще започнат стартовете за Grand prix Bulgaria 2019.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *