Лоренцо Дала Порта – новият шампион в Moto3

Пилотът на Leopard Racing Лоренцо Дала Порта е новият шампион в Moto3. Той сложи короната за 2019 г. по най-добрия начин – с победа. Италианецът спечели Гран при на Австралия на пистата Филип Айлънд. Това бе 10-ия подиум и третата победа през този сезон за младия италианец. Но и други фактори му помогнаха да спечели титлата в Moto3.

Лоренцо Дала Порта е първият италианец, който печели титлата в Moto3, следвлизането на класа през 2012 г. Той е и първият италиански пилот, печелил короната в най-малкия клас след Андреа Довициозо през 2004 г.
Дала Порта е 15-ия различен италиански пилот, който печели короната в най-малкия клас. Титлата на Дала Порта е 24-а в най-малкия клас и 78-а за италианските пилоти.
Дала Порта е спечелил четири състезание в кариерата си досега. Той се изравни с Алекс Маркес и Николо Антонели на 13-о място в класацията на пилотите с най-много победи в Moto3 след 2012 г.
Дала Порта стъпи на подиума 10 пъти този сезон, повече от всички свои съперници. Той има 15 подиума в клас Moto3. Изравни се със Сандро Кортезе и Алекс Маркес. Има една по-малко от Хоан Мир, който е 9-и в класацията за най-много подиуми на пилот в класа.
С 15 подиума Дала Порта мина на 3-о място в листата на италианските пилоти с подиуми в Moto3. Пред него са Енеа Бастианини и Романо Фенати по 24.
Дала Порта е първият пилот, който печели световна титла в Гран При, след като има една и в световния юношески шампионат FIM CEV Repsol Moto3.
За 5-и път пилот на Honda печели световна титла в Moto3. Преди него това с правили Алекс Маркес (2014), Дани Кент (2015), Хоан Мир (2017) и Хорлхе Мартин (2018).
Лоренцо Дала Порта е водил 129 обиколки през този сезон. Той влиза в класацията на 10-те пилоти, водили повече от 120 обиколки за един сезон, след влизането на клас Moto3 през 2012 г.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.