Moto3: Дала Порта печели и победа, и титла на Филип Айлънд

Лоренцо Дала Порта (Leopard Racing) новият световен шампион в клас Moto3. Той спечели Гран при на Австралия на пистата Филип Айлънд. С това сложи и короната и стана първият италианец в най-малкия клас с тила, след Андреа Довицозо през 2004 г.
Дала Порта водеше пред стартиралия от първа позиция негов съотборник Маркос Рамирес.  Той стана втори и двамата донесоха още един двоен успех на Leopard Racing. Тимът вече си бе спечелил титлата при тимовете. Honda пък спечели трофея при производителите.
Трети в Австралия стана победителят от миналата година Алберт Аренас (Gaviota Angel Nieto Team). За него това бе 3-и пореден подиум на 3-а позиция. Основният конкурент на Лоренцо Дала Порта за титлата Арон Канет (Sterilgarda Max Racing Team) катастрофира на завой 1 на 3-ата обиколка и облекчи задачата на италианеца по пътя към победата.
Миналата година бе поставен рекорд с най-малката разлика между първите 15 на финала в историята на Гран При в Moto3. Сега на Филип Айлънд имаше класическа непрекъсната смяна на лидерите. Канет направи добър старт от втора позиция и на завоя Дуън се измъкна напред.

Всичко, което трябваше да направи Дала Порта в ситуацията е да стигне до финала, като събере максималният брой точки, за да вземе короната в Moto3.

Той бе в челото на една голяма група от 20 пилоти. Дала Порта обаче бе решила да се бори по свой начин. Отпред беше и Дарин Биндер (CIP Green Power), който направи зашеметяващ старт. Той стартира отзад на решетката и избегна инцидента на завой 2 с Рикардо Роси (Kömmerling Gresini Moto3). Биндер се включи в сражението първо място. Съперници му бяха Джон Макфий (Petronas Sprinta Racing), Тони Арболино (VNE Snipers) и Тацуки Сузуки (SIC58 Squadra Corse).

В челото обаче винаги беше Дала Порта. Италианецът караше страхотно, а проблемите му бяха зад гърба.

На 4-и завой катастрофираха  Андреа Миньо (Mugen Race) и Кайто Тоба (Honda Team Asia). Водещата група сменяше лидера си във всеки сектор. Дала Порта се сменяше със Сузуки или Макфий. С бясна атака на Лъки Хайтс Рамирес се мушна отвътре и изпревари и тримата. Селестино Виети (SKY Racing Team VR46) и Хауме Масия (Mugen Race) катастрофираха на завой 2…
Дала Порта бе отново лидер. Пилотът с № 48 претендираше за победата и в Moto3 и в шампионата. Искаше да сложи короната по най-добрия начин – триумфално. Рамирес изпревари Сузуки и Аренас, за да донесе първо и второ място на  Leopard Racing. Аренас остана 3-и, следван от Сузуки.
Макфий бе готов за атака на последната обиколка, но шотландецът направи грешка на последната обиколка и стана 5-и. След него бе Биндер, чието темпо спадна в края на състезанието. Аюми Сасаки (Petronas Sprinta Racing) не успя да се пребори с Биндер и стана 7-и. Британецът новак Том Бут-Амос (CIP Green Power) постигна най-добрия си финал за дебютния сезон – 8-и. Арболино трябваше да се задоволи с 9-о място, а топ 10 оформи Стефано Непа (Reale Avinita Arizona 77).


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.