Хигиенизацията е враг на бактериологическата диверсия*

Всъщност ще ви предложим интересна информация с чисто практическо приложение. Хигиенизация на вашата офроуд машина, ефективно почистване и подготовка за дългогодишно и безпроблемно съвместно каране през планинските чукари към розовия залез.

Как да започнем?

Всеки, който е карал офроуд е запознат с една от най-гадните особености на калта – влиза навсякъде. Затова ще се наложи малко демонтаж. Махнете седалката и я измийте отделно. Както може да се досетите, почистването ще е свързано с мощното впръсксане на голямо количество вода, така че е добре да запушите отворите на всякакви видове ауспуси, които има шанс да се намокрят.

Друго умно нещо ще е да махнете въздушния филтър и да покриете въздушната кутия, та да не се намокри. Опаковайте я хубаво. Продават се специални покрития, защото парцал няма как да свърши добра работа. Тук е удобен момент да проверите състоянието на филтъра – обърнете внимание дали и той няма нужда от почистване.

Вече сте готови и за якото намокряне. Преди да започнете с търкането, полейте машината обилно с качествен почистващ препарат. Освен, че ще размекне мръсотията, препратът ще намали опаността от надраскване на повърхностите по време на търкането. Време е и за силната водна струя. Важно! Лагерите и всякаквите електрически връзки е хубаво да избегнат водната струя. Те могат да понасят H2O, но не и под толкова високо налягане.

Долната част на байковете е мястото, което по традиция приютява най-много гадости. Една достатъчно могъща струя би трябвало да се справи с тях, а след като мръсотията изчезне, може да помислите за малко сапунисване за блясък – дайте шанс на калните локви да се огледат в мотора ви преди да го оплискат отново.

След като машината ви е почистена (по ваш критерий), отворете дренажчето на карбуратора и избършете натрупаната влага. Монтирайте отново въздушния филтър и седалката. Минете целия мотоциклет с гюдерия и терминирайте останалите петънца и драскотинки. 


Готово.

Останалото ще го свърши природата – оставете машината на спокойствие, за да изсъхнат двигателя и електрическите свръзки. Това е идеалният момент да помислите за веригата и да приложите смазочния си талант върху нея.

Ако все още никой не ви се е размрънкал, вземете си студена бира, седнете до машината, огледайте прическата си в излъскания метал и позяпайте как водата се спуска спокойно по блестящия мотоциклет. Гарантирано действа като превенция срещу всякакви нервни разстройства. След всяко каране се грижете така за мотора си и със сигурност машината ще ви се отблагодари с добро представяне и по-малко проблеми.


*
известен лозунг от времето на соца


Автор: Александър Котев
Снимки: Петър Петров


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.