Festool RO 90 DX – Струва си парите


А мотоциклетът е скъпа вещ. Той изисква внимание и качествени грижи. През последните години броят на двуколесните се увеличава почти лавинообразно. И поради спецификата на придвижване на две колела често се налагат по-дребни или по-мащабни бояджийско-възстановителни дейности. И пак поради спецификата, шлайфането на малки детайли от рамата, вдлъбнатини или характерни ръбове изисква специализиран инструмент. Той трябва да може да достига до труднодостъпни места, да има добра производителност, да гарантира качество на обработените повърхности и не на последно място, да не уморява при продължителна работа.

Едно от най-добрите предложения на пазара в момента идва от професионалистите на Festool. В началото на тази година те показаха напълно новата шлайф машина RO 90 DX. Тя продължава славната традиция на машините Rotex. Началото на серията е положено още през 1982 г. и се характеризира с революционно нов принцип на работа – ротационно-ексцентрично задвижване на работния орган. За разлика от RO150 и Ro115 новото предложение RO 90 DX е с диаметър на работния орган 90 мм и е подходящо за работа на трудно достъпни места. Създателите му са направили универсална машина, която може да изпълнява ефикасно четири различни операции – грубо шлайфане с отнемане на много материал и голяма производителност, фино шлайфане, полиране с ниска скорост на движение на абразива, което предотвратява прекомерното загряване на полираната повърхност и възможност за работа върху ъглови повърхности.

Машинката е с ергономичен дизайн, с много удобна ръкохватка (получила е наградата за промишлен дизайн IF 2010). Благодарение на това и сравнително ниското си тегло – под 1.5 кг, работещият с нея не е каталясал от работа дори в края на деня. И не е напълнил дробовете си с абразивни частици. RO 90 DX се свързва с преносима прахосмукачка или към централната прахоуловителна система и помещението е чисто и приятно за работа. Е, и цената на професионалния инструмент е малко по-различна от предлаганите на пазара китайски еднодневки, но който веднъж е опитал да работи с него, рядко поглежда назад.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.