Гай Мартин се връща в Елвингтън за да строши бариерата от 300 м/ч. Гай Мартин се връща в Елвингтън за да строши бариерата от 300 м/ч.

Гай Мартин отново започна тестове на задвижваната с турбо двигател Hayabusa. Целта му е да стане първият човек, който е преминал скоростната бариера от 300 м/ч. (482,8 км/ч.) на една миля с мотоциклет. През миналата година в един ветровит вторник на летището в Елвингтън, Мартин успя да достигне 247 м/ч. (397,51 км/ч.) без да е монтиран заден обтекател или седалка. Той се опита да получи грип на машината при трудни метеорологични условия.

Това е второто събитие на Straightliners, на което той участва за толкова седмици, след като мерките за пандемията бяха облекчени. Но условията и в двата дни не бяха добри и далеч от идеалните с ветрове със скорост 80 км/ч.

В деня на последното си каране, към Гай се присъедини собственикът на Straightliners Events Тревър Дъкуорт. Той също присъства и  през септември 2019 г. Тогава Гай записа световен рекорд от 270,965 м/ч. (436,08 км/ч.) с JCB.

Дъкуорт казва: „Гай развива добре мотора. Той е с нас през цялото време и е умен човек, но винаги се учи. Той премина сега по-бързо от 270 сега – около 275 м/ч. по GPS. Трудното в Елвингтън е вятърът. Мястото е толкова широко и голямо, че вятърът може да духа на изток в единия край и на запад от другата страна, плюс спирането. Елвингтън наистина е единственото място във Великобритания с място за ускорение от 0 до 300 м/ч., но спирането е проблем.“

Гай използва Hayabusa с турбо, построена от колегата на рекордьора Джарод „Джак“ Фрост от Holeshot Racing.

Моторът има малко от оригиналната машина. Тя е със същите диаметър и ход на буталото и има стандартен обем капацитет от 1340 куб. см. Промените обаче доведоха до мощност над 830 к.с. Освен това има ново шаси с масивно удължено подвижно рамо. Има и изключителна аеродинамична каросерия, направена по поръчка.

Целта на Гай Мартин е да достигне 300 м/ч, но има рискове. Сегашният рекорд е 296 м/ч. (476,37 км/ч.), постигнат от американеца Бил Уорнър през 2013 г. За съжаление той загина при последвалия си опит при 300 м/ч.

 

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020   От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители.        На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година.        Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020 От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители. На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година. Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Автомобили Aug 10, 2020 0