Факти за титлата на Алекс Маркес

Алекс Маркес (EG 0,0 Marc VDS) спечели титлата в  Moto2 за 2019 г. с 10-и подиум за сезона. Ето още данни за постиженията на пилота в средния клас:
– Алекс Маркес е първият пилот с титла в Moto2, който преди е ставал световен шампион и в Moto3.
– С брат си Марк, който спечели короната в Moto2 през 2012 г., стават първите двама братя, станали шампиони в средния клас.
– Марк спечели короната в клас 125 куб. см през 2010 г., а Алекс в Moto3 през 2014, двамата братя стават първите, които взимат титлите в един клас в историята на Гран При.
– Алекс Маркес е първият испански пилот, който печели титлата в Moto2 след Тони Елиас, брат си Марк, Пол Еспартаро и Тито Рабат.
– Алекс Маркес е петият различен испански пилот, който печели титлата в средната категория. Титлата на Маркес е 11-а за испански пилот в класа и 52-а в историята на Гран при.
– С 8 победи  в Moto2, Алекс се нарежда 6-и в листата на пилотите с най-много победи в класа, с Андреа Яноне, Франко марбидели и Франческо Багная.
– Алекс е на 4-о място в списъка на испанските пилоти с най-много победи в класа след брат си Марк – 16,  Тито Рабат – 13 и Пол Еспаргаро – 10.
– Алекс Маркес стъпи на подиума този сезон 10 пъти и 23 в клас Moto2. Той се изравни по този показател с Пол Еспаргаро на 5-о място в класацията на пилотите с най-много подиуми. Алекс е с два по-малко от Марк Маркес.
– С 23 подиума, Алекс Маркес дели 3-о място с Пол Еспаргаро в листата на испанските пилоти с най-много подиума в Moto2.
– С първата си позиция в Малайзия – 6-а за сезона и 12-а в Moto2, сега Алекс е 6-и в листата на испанските пилоти с най-много полпозишъни в Moto2. Той е с две по-малко от брат си Марк и Пол Еспаргаро – 5-и в класа.
– Алекс Маркес е 7-ия пилоти и 4-ия испанец, който е печелил три поредни победи в Moto2.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.