Европейската мотоциклетната индустрия иска подкрепа от ЕК

Европейската мотоциклетната индустрия призовава за подкрепа от ЕК. Тя е засегната от безпрецедентен спад в регистрациите на превозни средства. Причината – избухването на пандемията на COVID-19.
Регистрациите на мотоциклети в цяла Европа рязко спаднаха през март и април в сравнение със същия период на 2019 г. това е в резултат на въздействието на огнищата на Covid-19. Затворени са дилърства, а икономиката е в режим на блокиране. Търговската дейност на практика беше парализирана.

Общият брой на регистрациите на 5-те най-големи мотоциклетни пазари – Франция, Германия, Италия, Испания и Обединеното кралство е намалял с 39,6% през март 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г.

Ситуацията се влошава още повече през април 2020 г. Когато комбинираните регистрации през най-големите пазари паднаха със 74,9%. В някои страни те се свиха с 84% до 96%.
Сегментът на мотопеди и скутери също беше ударен с еднакво въздействие. Това бе за най-големите европейски пазари за мотопеди – Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша и Испания. Те паднаха с 37,9% през март 2020 г. на годишна база. През април 2020 г. регистрациите на мотопеди на същите пазари намаляват с 55,1%.
Поради сезонния характер на пазара с концентрирани продажби през пролетта, въздействието на COVID-19 през март и април е сериозно. То постави европейските дилъри под значителен финансов натиск. В допълнение, дилърите дължат удължаване на срока за превозни средства с Euro4. Те бяха готови за пролетния сезон, но могат да станат непродадени поради регулаторните промени.
Европейската мото индустрия приветства различните мерки за подкрепа в рамките на икономиката, които държавите-членки и Комисията приеха. Единственото допълнително искане от сектора е Комисията да удължи периода, в който могат да се продават превозни средства с Euro 4. Така ще се избегнат дилъри със стотици хиляди непродаваеми продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.