MotoGP: Ревизиран календар за 2020 г. с 13 състезания

Ето го и новият календар в MotoGP за сезон 2020. Той трябва да започне на 19 юли на пистата Херес Анхел Нието. Шампионатът засега ще включва минимум 13 състезания за MotoGP и 14 за Moto2 и Moto3.
Вчера бе обявено, че Гран при на Италия отпада от календара. За първи път от 30 години насам пистата в Тоскана няма са приеме Гран при. Трасето в Муджело е едно от най-атрактивните и с най-дългата права. Първата MotoGP на трасето е през  1976 г. През 1991 г. състезанието е перманентно фиксирано в календара. Сега, през сезон 2020 няма да го има.

Така освен Катар само за MotoGP и Италия, отпаднаха още състезания. Това са Германия, Нидерландия, Финландия, Великобритания, Япония и Австралия.

След като отпадна стартът в Италия, ФИМ, IRTA и Dorna Sports обявиха новия шампионат. Той ще започне на 19 юли и ще продължи до ноември. Ще се търси възможност и за още 4 състезания извън Европа. Тогава шампионатът ще продължи до 13 декември.
Сезонът в MotoGP започва на пистата Херес – Анхел Нието. Преди това, там на 15 юли ще има официален тест. На 19 юли е Гран при на Испания. На същата писта седмица по-късно –  26 юли е Гран При на Андалусия.
На 9 август ще бъде Гран при на Чехия, на пистата в Бърно. Събират се три старта подред, тъй като ще има две състезания в Австрия – на Ред Бул Ринг. Първото е за Гран при на Австрия – 16 август. Другото е на 26 август за Гран при на Щирия.
Три седмици след това ще бъде старта на пистата Мизано – Марко Симончели за Гран при на Сан Марино на 13 септември. На същото трасе на 20 септември е Гран при на Емилия Романя.  Това са 6-и и 7-и кръг. След седмица е Гран при на Каталуня.
На 11 октомври е променената Гран при на Франция в Льо Ман. Само седмица по-късно е четвъртият дубъл на едно трасе. Става дума за Моторланд Арагон. Едното е за Гран при на Арагон, а другото – на Теруел.

След две седмици са последните два европейски кръга. Те са на пистата Рикардо Тормо във Валенсия.  Първата е Гран при на Европа на 8 ноември, а втората на Валенсия – на 15-и.

Може да има и максимума от 17 кръга. Това са потенциалните надпревари извън Европа, за които стана дума. Те са между 22 ноември и 13 декември. Това са Гран при на Америкас, на Аржентина, Тайланд и Малайзия. Тези състезания ще бъдат съобщени преди  31 юли.
За всички дати на надпреварите ще се решава за евентуалното присъствие на зрители. Това зависи от развитието на пандемията и одобрението на съответните правителства и органи.

Календарът за 2020 г.

8 март – Гран при на Катар (само Moto2 & Moto3) на Лосаил
19 юли – Гран при на Испания на Херес – Анхел Нието
26 юли – Гран при на Андалусия на Херес – Анхел Нието
9 август – Гран при на Чехия в Бърно
16 август – Гран при на Австрия на Ред Бул Ринг
23 август – Гран при на Щирия на Ред Бул Ринг
13 септември – Гран при на Сан Марино на Мизано – Марко Симончели
20 септември – Гран при на Емилия Романя на Мизано – Марко Симончели
27 септември – Гран при на Каталуня, Барселона
11 октомври – Гран при на Франция на Льо Ман
18 октомври – Гран при на Арагон на Моторланд Арагон
25 октомври – Гран при на Теруел на Моторланд Арагон
8 ноември – Гран при на Европа на Рикардо Тормо
15 ноември – Гран при на Валенсия на Рикардо Тормо

Между  22 ноември и 13 декември

Гран при на Америкас в Остен, Тексас – чака дата
Гран при на Аржентина на Термас де Рио Ондо – чака дата
Гран при на Тайланд на Чанг – чака дата
Гран при на Малайзия на Сепанг – чака дата


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.