Българите с невиждан успех в “Баха Саксония 2010”Отборът ни от 13 души спечели 5 от всичките 12 медала в отделните класове в престижната оф-роуд надпревара "Баха Саксония 2010", която се състоя от 13 до 15 май в Германия, близо до Лайпциг. Надпреварата събра 358 всъдехода в 4 класа на трасето, разположено на територията на действащ открит каменовъглен рудник. Нашите момчета спечелиха и при всъдеходите, и при мотоциклетите, и при АТV-машините.

Българските състезатели имаха късмет с лошото време, което им помогна във втория състезателен ден и ги изведе в челото. Миналогодишният победител при автомобилите Сашо Ковачев и колегата му Ивайло Върбанов в първия ден бяха съответно 11-и и 15-и, а при ATV-ата Петър Цанков и Тодор Христов бяха на 3-о и 6-о място. Когато обаче започна да вали дъжд и превърна трасето в кално тресавище, това даде вдъхновение на българските пилоти. Опитът им в такива условия си каза думата. Ковачев и Върбанов поведоха с голям аванс колоната, но на 120-ия км една от гумите на Върбанов изпадна от джантата и това го прати на 6-о място в генералното класиране. Сашо обаче не изпусна лидерската позиция и спечели убедително.
При ATV машините Петър Цанков грабна победата, а Тодор Христов стана трети. Това състезание е част от подготовката на двамата пилоти за участие в Дакар 2011. Най-силният конкурент на Пепи и Тошо бе 5-кратният участник в рали Дакар и победител в класа за 2009 г. Йозеф Махачек. Чехът обаче не можа дори да стопи огромната преднина на Цанков. Освен това Махачек отнесе и наказание от пет часа, заради което се отказа от надпреварата.
При мотоциклетистите първи стана Пламен Йоцов, който взе реванш за неуспеха си през миналата година, а дебютантът в това състезание Цвети Иванчев завърши 6-и. Това е голям успех за младия пилот.

Подробности за "Баха Саксония 2010" очаквайте в утрешния брой на "Монитор".