Почина Рони Джеймс ДиоТой почина след няколко месечна битка с рака на 16 май в 7.45 ч. Това бе съобщено в сайта на вокала от съпругата му Уенди. Малкият човек с големия глас Рони Джеймс Дио е една от легендите на рока и хевиметала. Той имаше уникален глас и пишеше невероятни текстове за песни. Работил е с групите Elf, Rainbow, Black Sabbat, Dio и Heaven&Hell. С поледната група трябваше да гостува у нас за фестивала Sofia Rocks 2010 през юни. Дио напусна този свят малко преди да навърши 68 години. Той е починал в болницата в Хюстън, щата Тексас.
Жена му Уенди написа следното изявление: "Днес сърцето ми е разбито. Рони почина в 7,45 ч. в неделя, 16 май. Много, много приятели и семейството успяха лично да се сбогуват с него, преди той да си замине от този свят. Рони знаеше колко много беше обичан от всички. Ние оценяваме любовта и подкрепата, която всички ни дадохте. Моля ви, дайте ни няколко дни, за да се справим с ужасната загуба. Искам да знаете, че той обичаше всички ви и неговата музика ще живее вечно".
Роналд Джеймс Падавона е роден в Портсмът, Ню Хампшър, в семейството на италиански имигранти през 1942 г. Взима фамилното име на италианския мафиот Джони Дио, което на италиански значи "Бог". Добива слава още през 1957 г. с групата Vegas kings, а след това става вокал в Elf, заедно със своя приятел китарист Ник Пантас. След това заедно с Ричи Блекмор създават Rainbow. През 1979 г., Дио отива в Black Sabbat на мястото на Ози Озбърн, но само след три години напуска, за да създаде своя банда – формация – Dio през 1982 г. С тази група започва най-успешният период на Дио, който работи заедно с Джими Бейн (бас), Вини Апис (ударни) и Вивиан Кембъл (китара и клавишни). През последните няколко години Дио и Апис се присъединиха към членовете на Black Sabbat  Томи Айоми и Гийзър Бътлър, като създадоха групата Heaven&Hell. През 2007 г. Дио получава своя звезда на Рокендрол алеята на славата в Холивуд.
Дио е пял и у нас, а сред най-големите му хитове са Heaven And Hell и Rock’n’Roll Children, Man on the Silver Mountain, Temple of the King и Long Live Rock’n’Roll.