95 години от рождението на Йордан Топлодолски

На 20 август се навършиха 95 години от рождението на един от най-добрите български мотоциклетни и автомобилни състезатели Йордан Топлодолски. Днес в родното му село Горна Козница, близо до Бобов дол, където той е роден през 1924 г., имаше много хора, дошли да почетат паметта му.

Пред паметната плоча на човека, поставил основите на моторните спортове в България се събраха десетки негови съселяни,  познати, приятели, почитатели, ученици, представители на различни организации.

Присъства синът на Йордан Топлодолски – Илиян, който от баща си наследи спортния дух и се състезаваше с автомобили. Кметският наместник Светла Василева поздрави всички присъстващи с добре дошли. Тя благодари, че всички са уважили един от най-известните хора, родени в с. Горна Козница. Йордан Топлодолски и звездата на оперетата Видин Даскалов имат паметни плочи в центъра на селото.

Поднесени бяха много венци и цветя. От името на Съюза на българските автомобилисти – венец поднесоха председателят инж. Емил Панчев и Калоян Станчев. От Автомобилната федерация на България – председателят Камен Михайлов.  От Българската федерация по мотоциклетизъм цветя поднесе Георги Пеев,   ученик на Йордан  Топлодолски в мотоциклетизма. Присъства и един от първите студенти на Топлодолски – известният мотоциклетист и треньор Христофор Чорбаджиев.

Най-титулуваният български автомобилен състезател Илия Чубриков също бе специален гост на събитието.

Бачо Илия разказа как са се състезавали рамо до рамо и с мотоциклети, и с автомобили, как за работили заедно и са си помагали по трасетата. Илия Чубриков си припомни, че на път за рали в Гърция, Данчо Топлодолски го е завел да види родното му село Горна Козница. Но от тогава много неща са се променили.

Друг известен състезател, но от по-младото поколение – Димитър Илиев, син на навигатора на Топлодолски – Владимир Илиев, каза, че се е запознал с пилота още като дете. В момента Митко е преподавател в НСА, където преди много години същото е правил и Данчо Топлодолски.
Всеки от присъстващите на събитието имаше какво да разкаже, да си спомни и да сподели за една от най-обаятелните личности на българските моторни спортове – Йордан Топлодолски.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.