541 участници в рали Дакар 2019 541 участници в рали Дакар 2019

Вчера бе церемониалният старт на 41-ото издание на рали Дакар. От рампата в столицата на Перу – Лима стартираха 541 състезатели и 334 превозни средства – —137 мотоциклета, 26 четириколки ATV-та, 130 автомобила, включително 30 S×S и 41 камиона.

Преди старта на състезанието водачите, състезателите и екипажите бяха изпратени от феновете по време на церемонията на подиума в Лима. Празникът бе на плажа Магдалена. Там над 100 000 посетители се събраха да се насладят на широк спектър от дейности в Feria Dakar през последните три дни. Първият етап днес и с 84-километров пробег по пясък в региона Писко.

Съперниците за титлите в Дакар са прекарали месеци, фокусирайки се върху целта си. Въпреки това, последните няколко дни преди състезанието бяха идеалното време да се отпуснат. Или дори да отидат на почивка! Стефан Петерхансел, например, се възползва от възможността да отиде на романтична почивка в Мачу Пикчу със съпругата си Андреа, която ще се състезава в категорията с бъги Side by Side.

Насър Ал-Атия, направи гастрономическо приключение и дори се научи да прави кевиче с един от най-известните готвачи в Лима. Себастиен Льоб, който винаги предпочита адреналина, прекъсна тренировката си с предизвикателство, като на волана на своя Peugeot 3008… се състезава със самолет.

И все пак от днес започва надпреварата в която MINI и Toyota ще се изправят срещу 9-кратния световен рали шампион Льоб и по рали и неговия Peugeot. Фаворитите за спечелване на състезанието за мотоциклетистите също са много.

Тоби Прайс все още чувства малка болка, след като счупи дясната си лопатка, докато тренира преди няколко седмици. Австралийският победител от състезанието за 2016 г. не е единственият коз на KTM.

Тук са Сам Съндърланд и Матиас Валкнер – победител от миналата година. Те са наясно, че няма да им е лесно, особено с пилотите на Honda Жоан Бареда, Кевин Бенавидес, Рики Брабек, Хосе Игнасио Конехо Пауло Гонсалвеш. Сериозна заплаха са и сините мотоциклети на Yamaha. Неговият лидер Адриен Ван Беверен се смята за основен конкурент на KTM. Но в екипа са още Ксавие де Солтрайт и Франко Кайми.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *