За първи път в България – ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 За първи път в България – ELECTRO MOBILITY EXPO 2018

Първото специализирано изложение за електромобили в България ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 отвори врати в Sofia Ring Mall. За 4 дни – от днес до неделя тези, които се интересуват от чистите технологии за задвижване и иновациите в електротранспорта, ще могат да видят концепциите за нова мобилност и постиженията на 18 световни и български марки електромобили, скутери, велосипеди, батерии и зарядна инфраструктура. Събитието се провежда под патронажа на министъра на околната среда и водите Нено Димов и включва 4-дневна изложба, конференция, тест драйв и демонстрации.

P1530767

„Изложението се роди от мечтата ни да предизвикаме бъдещето в транспорта, каза организаторът на изложението Арман Бабикян от агенция „Манира“. Направихме изложението, защото то дава шанс на всички производители да покажат докъде са стигнали, а на хората – да видят новите технологии, да ги изпробват и да ги поискат. Даваме и трета възможност, организирайки конференция в рамките на ELECTRO MOBILITY EXPO – тук са хората с опит, които създават целия комплекс от услуги, инфраструктура и политики, оформящи транспорта на бъдещето.“

P1530797

ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 започна с конференцията „Развитие на електромобилността в България“ в Cine Grand. Участниците получиха доста интересна информация за възможностите за развитие на електромобилността в България от Стефан Спасов – главен изпълнителен директор на eMobiliti International, от Ирена Пенчева от Националния доверителен екофонд и от Александър Костадинов – търговски и маркетинг директор на Мото Пфое. По въпросите за зарядната инфраструктура като средство за ускоряване на мобилността говориха Михаил Георгиев – управител на Енергоконсул Емобилити, Андрей Йовчев от Legrand Bulgaria и Мартин Заимов – зам.-председател на БАЕПС. Темите, свързани с производството и продажбите на електромобили в България разкриха Юлиян Чебишев – изпълнителен директор на Индустриал комерс, Емил Янков – директор „Бизнес развитие“, Sevic Bulgaria и Иван Кулин – от Формула стюдънт към ТУ София.

Изложението бе разгледано от председателя на Комисията по околната среда и водите към Народното събрание Ивелина Василева и заместник-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев. „Мотото на изложението „Предизвикай бъдещето“ е пожелание, но  и обещание“, каза зам.-министър Кънчев при откриването  на конференцията. Зам.-министър Кънчев подчерта, че схемата на Националния доверителен екофонд е първата, която цели да насърчи използването на електромобили от централната и териториалната администрация на изпълнителната власт. 43 проекта в обществения сектор се изпълняват по програмата  в момента, а набирането на проекти тази година ще приключи на 1 октомври.

ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 продължава до неделя в Sofia Ring Mall. Има три премиерни електрически модела, сред които най-новият кросоувър Hyundai KONA  Electric, който ще може да бъде изпробван и на тест драйв, първият електрически премиум модел Jaguar E-Pace,  който имаше премиера у нас преди малко повече от месец. Бяха представени и други изцяло електрически модели на TESLA, RENAULT, NISSAN, KIA, VOLKSWAGEN, SIN CARS, INOKIM, ECOBIKE, JONWAY, Wellow Taxi, електрически скутери и велосипеди, лекотоварните METRO 500 и триколесните на Телком Инженеринг, зарядни станции на LEGRAND Electric и ЕЛПРОМ ЕМЗ ШАБЛА, както и прототипът на Team Formula Student BG от Техническия университет – София. Има много интересни експонати, а и входът за изложението е свободен.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *