Мотокрос в памет на Георги Янакиев този уикенд на Ридо Мотокрос в памет на Георги Янакиев този уикенд на Ридо

В края на лятната пауза и началото на учебната година, мотокросът се завръща на мотополигон Ридо в град Самоков. Тази седмица там ще бъде 6-ия, предпоследен кръг от европейския шампионат и паралелно с него 4-и кръг на републиканския шампионат по мотокрос. Състезанието се провежда за четвърта поредна година в памет на Георги Янакиев – дългогодишен председател на БФАС и СБА, човекът който за първи път доведе световния шампионат по мотокрос в България в края на седемдесетте години на миналия век и даде началото на една дълга и успешна традиция на домакинства на този най-голям мотоциклетен форум в страната ни.

Легендарният мотополигон „Ридо”, разположен в непосредствена близост до Самоков, а и до столицата, привлича много почитатели на мотокроса като участници и публика, като заслуга за това имат не само същинското географско разположение на съоръжението, намиращо се в полите на Рила и в близост до комплекс „Боровец”, а и самата атрактивност на състезателното трасе, което през последните години е постоянно модернизирано и подържано от местния клуб – Ридо Самоков и Община Самоков.  От две години, главен мотор на организацията на надпреварата е бившият състезател по мотокрос и супермото Янко Ташев. Експилотът от Самоков показа, че се справя успешно и „от другата страна на барикадата“.

На пресконференция днес стана ясно, че в предстоящото състезание ще стартират според заявките 115 състезатели във всички класове на шампионатите – МХ65, МХ85, МХ2, МХ1 и МХ. Те ще бъдат представители на България, Македония, Гърция, Кипър, Турция, Румъния, Молдова, Сърбия, Босна и Херцеговина.

При най-малките състезатели от клас МХ65, румънецът Золтан Ордог (Husqvarna) все повече се приближава до шампионската титла за сезона. До момента той е натрупал аванс от 60 т. пред останалите състезатели и може да си тръгне от Ридо с титлата. В Самоков обаче, Ордог ще се изправи срещу силна българска конкуренция в лицето на Мирослав Димитров (КТМ), Живко Иванов (КТМ), Енис Байрамов (КТМ). Още много млади състезатели в последните два месеца са се готвили и за първия учебен ден, и са тренирали за състезанието в Самоков. Клас МХ65 е напълно непредвидим и няма изявен фаворит.

Батковците от клас МХ85 в момента са предвождани от гръцкият състезател Мариос Канакис (КТМ), но и тук българската конкуренция на Ридо ще бъде на ниво. Трети в класирането на BMU шампионата е Християн Георгиев (КТМ), който изостава с девет точки от второто място на Мариус Поповици (Румъния) с КТМ, но на Ридо ще видим още Виктор Бориславов (КТМ), Радостин Михайлов (Suzuki), Живко Богданов (КТМ) и други пилоти, които със сигурност ще търсят своето място в топ три на състезанието.

В по-големите класове – МХ2, МХ1 и МХ, пилотите не се притесняват толкова от първия учебен ден. В МХ2, след блестящото си представяне през август в Севлиево по време на европейския шампионат ЕМХ250, Майкъл Иванов с КТМ е готов да продължи своята победна серия от десет спечелени манша в 5 състезания и на Ридо. Вторият в класирането – Николай Малинов (КТМ) ще пропусне Самоков, защото е в Ассен, Холандия за финалното участие през сезона в европейският шампионат ЕМХ125, но това отваря сериозна врата пред най-силните му конкуренти до сега в шампионата – Алекс Димитров (КТМ) и Станислав Цеклеов (КТМ), които наред с атрактивното си каране ще се борят до карирания флаг за по-добро класиране и съответно повече точки.

В най-голямата кубатура – 450 куб. см или МХ1, лидер е отново румънец – Адриан Радуца с  Yamaha, който от началото на година се движи само с една загуба от състезанието в Босна и Херцеговина. Тони Цветков (Yamaha) бе състезателят който тогава успя да свали от първото място Радуца и малко или много да даде ясен знак, че има сериозното намерение да повтори победата си поне още един път до края на сезона. В Самоков обаче традиционно ще дойдат и двамата бързи пилоти от съседна Македония – Христиан Илиоски (Honda) и Гоце Томовски, също с Honda, които имат навика да се намесват в призовата тройка при своите участия. Като добавим и още няколко български силни състезатели като Ивелин Манев (Kawasaki), Калоян Илиев (КТМ) и Стефан Нейчев (Yamaha), гарантирано ни предстоят интересни стартове в клас МХ1.

В клас МХ, Мартин Тодоров (Yamaha) от началото на годината трупа точки, като в 7-те официални състезания, в които е участвал и в общо 14 манша, винаги е печелил първото място. Апетити за победата в Самоков имат още състезатели, между които изпъкват имената на Григор Царев (КТМ), Янко Зоков (Kawasaki) и Атанас Петров (КТМ), Кадир Масар (Suzuki), Юлиян Райчев (Kawasaki) и други. Самоков и Ридо привличат състезателите от клас МХ, като през последните години винаги се стига до отпадане на някой от пилотите след квалификацията. Дали Мартин ще победи или някой друг ще грабне първото място в мемориала Георги Янакиев, ще разберем в неделния ден.

Програмата на състезанието както винаги ще започне в събота със свободни тренировки и квалификации, плюс един манш за клас МХ в късния следобед, а в неделя след официалното откриване което е в 10:30, предстоят и останалите състезателни маншове.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *