Юли Телийски на секунда от рекорда си на пистата „Дракон“

Рекордьорът за обиколка на писта „Дракон“ Юлиян Телийски с Mitsubishi Lancer  а-ха да го подобри.  На започналото днес състезание за Купа „Дракон“ шампионът на планинско изкачване за 2018 г. постигна 59,856 сек. Рекордът на Юли на трасето е 58,876 сек, поставен на 25 април 2019 г.

След извънредното положение на всички пилоти много им се кара. В първия състезателен ден, когато е дисциплината „Тайм атак“ се събраха 95 участници.

Падокът на „Дракон“ се покри с автомобили за първи път от месеци насам. Интересното е, че в първия ден имаше само 2-3 повредени коли. Те не продължиха. Очевидно, че по време на принудителната пауза заради Covid-19, пилотите са имали възможност да подготвят добре колите си.
Състезателите бяха разпределени в отделни класове – Модифицирани с обем (до 1,4, до 1,6 л, до 2,0 л, до 3,0 л и над 3,0 л), Стрийт със същите кубатури – от 1,4 до над 3,0 л, Стрийт тунинг – от 1,6 до над 3,0 л и Профи. За всички класове и групи собственикът на писта „Дракон“ Христо Стоилов е подготвил невероятни купи. Те са 72 купи, като 30 от тях бяха връчени днес.

Именно в Профи, където се събраха 8 коли,  Телийски направи уникалната си обиколка под 1 минута – 59,856 сек. на пистата с дължина 2048 м.

Това е второто му качване на бегачката след октомври 2019 г. Предишното бе на 18 юли, пак на „Дракон“ по време на тестове. Юли каза: „Тогава направих 10 обиколки и двигателят загря. Сега вече всичко е наред. Открихме проблема и го отстранихме. Все още не съм наясно кое ще е първото ми състезание в този и без друго закъснял сезон. Но съм доволен от автомобила. Аз също влизам във форма. Може би щях да подобря времето, но ако времето бе по-студено. Сега на горещия асфалт е друго.“
При профитата и други пилоти „подгряват“ пистарките. Става дума за Стоил Ненков и  Александър Димитров, двамата с Honda Civic, Минко Минков с Opel Astra, Андрея Стефанов с ВАЗ 2107…

Интересното е, че участват състезатели от цялата страна. Има и дори отбори. Най-внушителен е този на Рангелов Моторспорт. Те са с армада от 5 автомобила. Един от най-бързите в тима е Венелин Рангелов в Модифицирани с Peugeot 104.

Утре е надпреварата в крайно интересната дисциплина Спринт. Ще стартират и пилотите от Купа Eneos.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.