Японските мотоциклети са най-надеждни според американско изследване

Популярното и авторитетно американско списание Consumer Reports, който се занимава с интересите на клиентите и изследвания на продукция от 1936 г., за пореден път направи проучване за надеждността на мотоциклетите. При изследването са проучени 4680 мотора на читатели на списанието от различни марки, а отчетния период е четири години – от 2009 до 2012 г. Основният парамертър, естествено е надеждността на байковете.
Според получените резултати, за изследвания период, най-надеждни са били японските мотоциклети, надолу са се сринали американските, а най-зле изглеждали германските. Най-надеждни от японските машини излиза, че са Yamaha. Единствено всеки 10-и от проучените мотори за тези 4 години се е нуждаел от някакъв ремонт. На второ място със съвсем малка разлика са Honda и Kawasaki. На опашката на рейтинга са американските и германските марки. Показателят за Harley-Davidson е много зле – 25% или всеки 4-и мотор е трябвало да бъде ремонтиран. Според Consumer Reports,при BMW щата били още по-зле – всеки 3-и мотор за 4 години се нуждаел от ремонт. Две други известни малки – Suzuki и Triumph  попадат в класацията, защото не са открити достатъчно собственици на такива машини, за да предоставят нужните данни.
Най-често клиентите, които споменават технически проблеми с мотоциклетите се оплаквали от ядове с фаровете, с приборния панел и с различни превключватели и бутони – 21% от случаите на ремонт. 20% от проблемите били със спирачките, 16% – от електрическата система и 15% – от горивната.  Като цяло 20% от изследваните байкове за 4-те години са имали технически проблеми, но 75% от тях са били отстранени за сума до 200 долара.
Най-много проблеми са се появявали при туристическите мотоциклети, а после при спортните, а на следващите места са спортните турери, круизърите и др. Според оценките на Consumer Reports, едни от най-надеждните модели са линията CBR на Honda и Kawasaki Ninja ZX6-R.