Бултрако Honda зове за отговорно поведение на пътя

Автомобилите, мотоциклетите и мотопедите решават проблемите с глобалната мобилност, дават свобода, доставят удоволствие, задоволява нуждите за превоз на пътници и товари, зареждат с адреналин и положителни емоции. Днес и в автомобилите, и в мотоциклетите много бързо се внедряват новите технологии и  научно-технически постижения. Научните лаборатории непрекъснато работят за създаване на по-модерни, по-бързи, по-мощни, по-сигурни превозни средства, с различни системи за подпомагане и предпазване на човека, системи, които следят обстановката, дават информация за други движещи се обекти, за инфраструктурата, за температурата и метеорологичните условия и др.
Но за своята мобилност човечеството плаща тежък данък. Всяка година в света при пътнотранспортни произшествия загиват над 1.3 милиона човека и около 50 млн. получават тежки наранявания. През 2012 г. в Европейския съюз загубите от ПТП се изчисляват на над 250 милиарда евро. По данни на Европейския съюз, на един загинал се падат 4 трайно увредени граждани, 10 тежко ранени и 40 леко ранени. Загиват деца, младежи и девойки, възрастни хора, цели семейства. Независимо че през последните години у нас броя на загиналите сериозно намаля, по показатели за безопасност нашата страна е далеч от най-развитите европейски държави.
Honda е една от фирмите, които се бори за по-голяма сигурност и безопасност, не само на водача и пътниците в автомобила, но и за останалите участници в движението – мотоциклетисти, велосипедисти и пешеходци. Невероятен напредък има безопасността при мотоциклетите. Honda е първият производител, който постави предпазна въздушна възглавница на мотор. Повечето от нашите модели са с ABS и CBS, а до две години те ще бъдат задължителни за всички наши  мотори.
Загрижени за безмислените жертви по пътищата на нашата страна, ние от Бултрако Honda считаме, че подобряването на безопасността на движението не е по силите на нито една институция, колкото и мощна да е тя. Необходима е споделена отговорност, ангажиране на институциите, местните власти, неправителствения и частния сектор, на семействата. Затова ние посвещаваме изложението ни, което ще се състои от 6 до 9 март на безопасността на движението и запазване на живота и здравето на хората на пътя, на опазване на околната среда. Естествено, ще покажем нашите най-нови модели автомобили и мотоциклети, заедно с нашите нови идеи и инициативи. Тъй като изложението  съвпада и с Международния ден на жената 8 март, ние ще насочим и специално нашето внимание към дамите.
От Бултрако Honda считаме, че решаването на проблемите на безопасността на движението, не е достатъчен само добър автомобил. Необходимо е и човекът, който е зад волана, пътниците, които са в автомобила и хората, които участват в движението – пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти, трябва да бъдат подготвени, знаещи и умеещи, хора с висока транспортна култура. Затова ще насочим нашата кампания в няколко направления
Първо: В семействата. Там се поставят основите за безопасно участие в пътното движение, от първата крачка, от първата дума, от първото пътуване. Затова обръщаме внимание на младия пешеходец, на детето пътник в автомобила и на младежите и девойките.

През 2013 г. в резултат на пътнотранспортни произшествия по пътищата на нашата страна са загинали 29 деца и са били наранени 1133. От тях като:          
– пътници………………………. 16 загинали…………….539 ранени
– пешеходци……………………7……………………………….437
– водачи…………………………..6………………………………157
– от тях велосипедисти…..1…………………………….. 91     

За младежите и девойките, които желаят да бъдат правоспособни водачи на мотопеди, мотоциклети и леки автомобили,  ще организираме курсове за обучение и повишаване на квалификацията, като ще използваме най-последните технологии за обучение и тренировка. Притеснява ни факта, че през 2013 г. в резултат на ПТП са загинали  84 и били ранени 1557 младежи и девойки от 18 до 24-годишна възраст. Те са загинали като управляващи и пътуващи с леки автомобили. Тази висока смъртност на младите хора е свързана с младостта и стремежа към себедоказване. Но има и сериозни пропуски в знанията и уменията им.
В тази връзка ние ще създадем организация и условия за предоставяне на младите хора условия за повишаване знанията и уменията за управление на автомобил, мотопед и мотоциклет на базата на най-добрите практики в света.
Учениците от гимназиалните класове ще бъдат обучавани на специализирани мототрейнъри (без аналог в България), на които ще се учат да управляват двуколесни моторни превозни средства, като и ще се запознават с правилата за движение по пътищата. Тренажорите може да видите и изпробвате по време на изложението. Обученията ще се провеждат в нашите продажбено-сервизни центрове, както и в учебните ни зали. На желаещите ще бъде предоставяна възможност за завършване на шофьорски курсове. Обучението на учениците от едно учебно заведение, както и свързаните с него мероприятия ще бъдат съгласувани с ученическите и родителските комитети.
Планираме и пускане в експлоатация на специализиран микробус, оборудван с 4 мототрейнъра, с който тези технологии да могат да достигат и до по-малките населени места. Ще организираме и кампании за безопасност, насочена към общините, детските градини и училищата. Ще обявим конкурс с ежегодни награди, насочени към кметове и директори на училища за мерки, предприети за обезопасяването на прилежащите им райони, както и за инициативи и полезни практики в тази област. Наградният фонд, както и конкретните активности ще бъдат обявени след съгласуване с партньорските организации. В най-близко бъдеще ще изградим  специализиран авто-мото полигон по подобие на този в Испания.
 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.