WSBK: Рей с трета поредна победа в Ассен

Той победи Макс Биаджи (Aprilia Alitalia) с 0.7 секунди преднина и лидера в шампионата Карлос Чека (Althea Racing) с 3.5 секунди в първото състезание. За Рей това трета поредна победа на холандското трасе. Преди 12 месеца той спечели на тази писта и двете надпревари. Сега стартира от пета позиция,  а начело излезе на третата обиколка. Джони и Биаджи направиха силен старт и той беше от решаващо значение за изхода на борбата със стартиралия за трети път от първа позиция Чека. Рей и Биаджи се бореха помежду си, но първи в първия завой на третата обиколка влезе ирландецът. Биаджи изпревари Чека на четвъртата обиколка, а на 6-ата бе вече лидер, защото изпревари Рей, използвайки мощността и високата скорост на своята Aprilia на правите. Рей обаче не се притесни и си върна обратно позицията на завоите. Тази атака бе решаваща, тъй като Биаджи до края не можа да настигне машината Honda пред себе си. Така Рей спечели със 7 десети трета победа в Ассен и 7-а в кариерата си, а също и за легендарния тим Castrol Honda след завръщането му в Супербайк.
Докато двамата се бореха за победа, Чека бе въвлечен в битката за подиума с настигналите го пилоти Том сайкс и Юджийн Лавърти. Те бързо догониха водещата група, тъй като бяха избрали по-меките гуми Pirelli. След като направи най-бърза обиколка, Сайкс – водещият пилот на Kawasaki намали темпото и завърши на 14-та позиция. Това отвори пътя на Лавърти към третото място, но на 12-ата обиколка то му бе отнето от Чека. Испанецът изостана от първо до шесто място в първите обиколки, но след това си върна темпото и влезе сред лидерската група, макар да бе далеч от победата. Така Карлос постигна трето място и пети пореден подиум за сезона.
Марко Меландри не можа да постигне успеха си на Донингтън Парк, но все пак финишира четвърти пред Мишел Фабрицио. Италианският пилот на Suzuki направи страхотен прогрес от 13-а позиция до 5-о място на финала. Трой Корсър донесе точки на BMW с шестото си място, докато Леон Хаслам катастрофира в третата обиколка,  като повлече със себе си и Жоан Ласкорс и Якуб Смърж От тримата само Смърж не успя да продължи, а Ласкорс и Хаслам завършиха съответно 11-и и 12-и. Седми стана Лавърти с Yamaha, следван от втория пилот на Castrol Honda Рубен Шаус.

Класиране в първото състезание

1. Джонатан Рей (Вбр), Castrol Honda CBR1000RR 35:46,486
2. Макс Биаджи (Ит), Aprilia Alitalia Racing RSV-4 +0.739
3. Карлос Чека (Исп) Althea Ducati 1098R +3.572
4. Марко Меландри (Ит) Yamaha YZF R1 +9.508
5. Мишел Фабрицио (Ит), Suzuki Alstare GSX-R1000 +9.892
6. Трой Корсър (Авл) BMW Motorrad S1000RR +11.120
7. Юджийн Лавърти (Ирл), Yamaha YZF R1 +15.235
8. Рубен Шаус (Исп), Castrol Honda CBR1000RR +30.081
9. Айртон Бадовини (Ит) BMW Italia S1000RR +32.071

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.