WSBK: Чека на три точки от титлата

Първата надпревара спечели Джоната Риа, който се завърна на пистата след продължително лечение на контузия.
Джонатан Риа с Honda спечели емоционална втора победа за сезона, след като на пистата Имола издържа на натиска на Нориюки Хага. Риа атакува челната позиция в петата обиколка, стана лидер и пресече първи финала. Хага се доближи до Риа във втората половина на състезанието и имаше намерение да спечели победата за своя тим PATA Aprilia. Хага може би беше по-бърз на моменти, но пилотът на Castrol Honda се защитаваше успешно. Така Риа спечели заслужена победа, която дойде след месеци рехабилитация от получената контузия.
Рия си проби път напред веднага след старта, но отвори повече първия завой и заедно с Карлос Чека излязоха извън бялата линия. От това се възползва Том сайкс, който се промуши като змия напред. Така напред бяха Сайкс, Риа, Чека, Юджийн Лавърти и Хага, а малко след тях – Леон Хаслам.
След като счупи рекорда за обиколка, лидерът в шампионата Чека искаше да повтори двойната си победа от миналата година на италианската писта. Лавърти и Хага обаче го изпревариха. В същото време Риа доближи Сайкс и го изпревари на последния шикан в петата обиколка, за да поведе колоната. След това пилотът на Honda веднага натрупа голяма преднина. Свободен от движещия се пред него Чека, Хага имаше възможност да държи идеалната траектория и лесно догони Сайкс. Изпревари го две обиколки по-късно от Риа. Така японецът се втурна напред, за да „залови” британския пилот, като правеше поредни бързи обиколки. Риа обаче добре се защитаваше, като държеше правилната състезателна линия и спираше късно.  Така той пресече финала с една десена преди Хага.
С тази си победа Риа показа на Honda, че има бъдеще в WSBK и също така ефективността на новата система ride-by-wire, която оригинално ще бъде вградена в CBR1000RR за 2012 г., а сега беше само тествана. Второто място пък бе най-доброто класиране на Хага през този сезон .
Зад тях битката за третото място бе в последната обиколка между победителя от Нюрбургринг Сайкс и Карлос Чека. Сайкс се бореше за втори подиум, но Чека не му позволи и британецът завърши четвърти. Въпреки че не спечели, с третото си място, съчетано с 8-ото на Марко Меландри,  Чека увеличи преднината си на 82 точки в класирането. След Сайкс, пети стана Лавърти и бе най-добре представилия се пилот на Yamaha, докато шестото място на Силвен Жинтоли ко изстреля на 7-о място във временното класиране.
Във втората надпревара Чека спечели 13-ата си победа за сезона и се нуждае от три точки, за да триумфира като шампион за 2011 г. Испанецът се възползва от лошия късмет на Джонатан Риа, който се беше устремил към втората ис победа за дена, който повече след първия завой, но четири обиколки преди финала получи технически проблем в мотоциклета си и спря. Междувременно Чека бе изпреварил Хага преди Риа да забави ход и така испанецът стана лидер. Мечтата му още на Имола да спечели титлата обаче обърка Марко Меландри, който се придвижи до 6-а позиция. Сега Чека има 97 точки преднина, а до края на шампионата остават четири състезания – във Франция и Португалия. Карлос в тях трябва да вземе само три точки, за да сложи колоната.
След отпадането на Риа, Хага зае второто място, а трети на подиума стъпи Леон Камие, който стартира 13-и. това е първият му подиум от състезанието в Арагон насам. След него финишира Лавърти, който направи още едно силно състезание и сега има възможност да се бори за третото място в класирането, тъй като е на 25 точки от отсъстващия Макс Биаджи. Хаслам пък се придвижи до пето място.

Класиране
Първо състезание
1.    Джонатан Риа (Вбр), Castrol Honda CBR1000RR 38:03.396
2. Нориюки Хага (Яп), PATA Aprilia RSV-4 +0.111
3. Карлос Чека (Исп), Althea Ducati 1098R +9.449
4. Том Сайкс (Вбр), Kawasaki RTS ZX-10R +9.792
5. Юджийн Лавърти (Ирл), Yamaha YZF R1 +14.699
6. Силвен Жинтоли (Фр), Effenbert Liberty Ducati 1098R +16.820
7. Якуб Смърж (Чех), Effenbert Liberty Ducati 1098R +24.227
8. Марко Меландри (Ит), Yamaha YZF R1 +24.935
9. Айртон Бадовини (Ит), BMW Italia S1000RR +25.224
10. Жоан Ласкорс (Исп), Kawasaki Racing ZX-10R +25.487

Второ състезание
1. Карлос Чека 38:04.538
2. Нориюки Хага +4.631
3. Леон Камие (Вбр), Aprilia Alitalia Racing RSV-4 +15.159
4. Юджийн Лавърти +17.195
5. Леон Хаслам (Вбр), BMW Motorrad S1000RR +17.388
6. Марко Мерандри +28.533
7. Силвен Жинтоли +19.615
8. Жоан Ласкорс +20.063
9. Марк Атчисън (Авл) Pedercini Kawasaki ZX-10R +24.194
10. Айртон Бадовини +28.485
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.