Учени твърдят, че мотоциклетът намалява стреса Учени твърдят, че мотоциклетът намалява стреса

Ако попитате някой дългогодишен мотоциклетист как се справя със стреса, той веднага ще ви отговори, че няма нищо по-отпускащо от това да излезеш с мотора на пътя, дори за кратка разходка. Това досега бяха само думи, но след последното проучване на екип от трима изследователи към Института за неврология и човешко поведение към UCLA можем да се позовем и на фактите. Според резултатите от тяхното изследване карането на мотоциклет е полезно както за психичното, така и за физическото здраве на човека. Проучването, извършено с подкрепата на Harley-Davidson, доказва, че човешкото тяло овладява по-бързо нивата на кортизол, хормоналните маркери за стрес и подобрява показателите за фокусиране и внимание.

Изследователите са записали мозъчната активност и хормоналните нива на участниците в проучването преди, по време и след управление на мотоциклет, автомобил и почивка. Докато са управлявали мотоциклет, участниците са регистрирали подобрение по отношение на съсредоточаването и са се разсейвали по-трудно. Освен това карането е вдигнало нивата на адреналин, ускорило е пулса и е намалило нивата на кортизол. Такива резултати обикновено дават леките упражнения и някои методи за намаляване на стреса.

„Нивата на стрес, особено при младите хора, продължават да се вдигат и хората търсят начини за подобряване на психичното и физическото си здраве. Съвсем доскоро технологията, с която днес можем прецизно да измерим последствията от дейности като каране на мотоциклет върху мозъка, просто не съществуваше – разказва водещият на проучването, д-р Дон Вон, невробиолог. – Мозъкът е един невероятно сложен орган и е страшно вълнуващо, че можем да изследваме физическите и психическите ефекти, за които ездачите докладват.“

Ето някои от най-важните резултатите от проучването:

  • Карането на мотоциклет намалява хормоналните биомаркери на стреса с до 28%.
  • Средно, карането на мотоциклет в продължение на 20 минути е ускорило пулса на участващите с до 11% и е вдигнало нивата им на адреналин с 27%, а подобни резултати се появяват обикновено след лека тренировка.
  • При сравнение между управление на автомобил и мотоциклет се отбелязва подобрение на сетивния фокус в полза на второто.
  • Участниците в проучването демонстрирали и подобрение на концентрацията, подобно на това след консумация на чаша кафе.

„Учените отдавна са изучили връзката между мозъка и хормоналните реакции към стрес и внимание, но да можем да ги проследим в реално време и при реални условия, е рядка възможност“ – обяснява професор д-р Марк Коен. – Няма как в лаборатория да симулираме усещането, което човек изпитва, докато кара мотоциклет на пътя.“

„Разликите в неврологичните и психологичните реакции на участниците в експеримента по време на каране и тези, записани по време на други активности, говорят достатъчно сами по себе си. Това е важна стъпка в борбата с всекидневния стрес“, коментира д-р Вон.

Общ преглед

Изследователският екип е наблюдавал мозъчната дейност на участниците, пулса им, нивата на адреналин, норадреналин и кортизол. Проучването, което ще бъде представено официално по-късно тази година, е със заглавие: „Психичните и физическите ефекти от карането на мотоциклет“. В него са се включили над 50 опитни мотоциклетисти, които са дали биологични и физиологични реакции посредством ЕЕГ технология.

„Откритията от това изследване, направено от д-р Вон и неговия екип, помагат да се обясни какво изпитват нашите ездачи в последните 116 години – в карането на мотоциклет има жизненост и повишена сетивност, а те идват от чувството за свобода, което човек изпитва, докато кара. Надяваме се техните изводи да вдъхновят следващото поколение ездачи, за да могат и те да изпитат всички тези усещания.”

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *