Този уикенд два кръга Супермото в Кюстендил

Приключи кратката лятна пауза в календара на състезателите в дисциплината Супермото. Тази седмица пилотите ще се съберат на картинг писта „Пауталия“ в Кюстендил. Осоговската планина миналата седмица беше поле за изява на автомобилистите от националния планински шампионат. Сега пък ще бъде център за BMU European SuperMoto Championship – 2-ри и 3-ти кръг. Очакват се състезатели от България, Румъния и Гърция.
Днес в Пресклуб Бълтария в София се състоя официалната пресконференция на БФ по мотоциклетизъм във връзка със състезанието в Кюстендил. Присъстваха състезателите Никола Николаев (SM 65) и Майкъл Иванов (SM OPEN), генералният секретар на БФМ Иво Цветанов, както и председателят на Организационния комитет на Гран При България Румен Петков.

При най-малките пилоти от клас SM65, с много добре представяне в Плевен през юли отново блесна таланта на Никола Николаев (ЕКО БМВ МС77 Рейсинг, КТМ).


Този път 11-годишният Никола ще бъде на Пауталия без ментора си Мартин Чой. Самият Чой вече е във Франция за своето дългоочаквано участие в 43-тото издание на „24 часа на Льо Ман“, на пистата Бугати. В клас SM65 добър дебют този сезон прави и Алексиан Николов (МСК БГ Пауър, КТМ). Той реално е и най-малкия участник в шампионата.

След като лидерът в класирането за SM85, чехът Ян Улман (Мото перформънс, ТМ) ще отсъства тази седмица от стартовата решетка, не малко български пилоти ще се възползват от това.

В Плевен, ситуацията бе доста особена, имайки в предвид излелия се проливен дъжд и спряното състезание две обиколки преди официалното време. Тогава Живко Иванов (Елхово Рейсинг Клуб, КТМ) направи две стабилни втори места и тази седмица на Пауталия очакваме топ класиране за него. В Плевен също отлично състезание направиха и Енис Байрамов (Киппен МХ Рейсинг Тийм, КТМ), Християн Гешев (МСК Севлиево, КТМ), преминалият от клас SM65 вече в голямата кубатура – Никола Досев (НСА Моторспорт, КТМ) и новия състезател на същия клуб – Христо Сергиев (КТМ).
В 250 куб. см (клас S3), Радостин Михайлов (Киппен МХ Рейсинг Тийм, КТМ) отбеляза успешен старт в новата за него категория. Той е лидер в подреждането, следван на две точки от Хакан Халми (МСК Севлиево 2004, КТМ) и Виктор Нейчев (МСК БГ Пауър, КТМ).

В най-голямата кубатура – 450сс и клас OPEN, с две победи в двата манша Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, Husqvarna) е безапелационен лидер.


Този път в състезанието ще стартира и Янко Ташев (СМК Ридо Самоков, ТМ), който многократно е доказвал своите качества и познава силните и слаби страни на Иванов на много добро ниво. Красен Кънчев (МСК БГ Пауър, КТМ) може обаче да надхитри и двамата фаворита, защото за разлика от пистата в Плевен, Пауталия все още не разполага с асфалтови скокове. Това е само в плюс на шампиона от клас SBK1000 за 2016 г., който успешно се профилира в дисциплината Супермото през последните два сезона.
Майкъл Иванов каза на пресконференцията: „Трасето в Кюстендил и много интересно и изцяло асфалтово. Красен е бърз точно на асфалт. Янко също не е за подценяване. Най-големият ми коз е старта. В Кюстендил ако вземеш старта, 80% си спечелил състезанието. Ще се постарая а спечеля и четирите манша.“
На Долна Митрополия се разрази още един много добър двубой между Димитър Тотев (МСК БГ Пауър, КТМ) и Драгомир Добрев (МК Боляри, КТМ), който завърши с победа на Тотев. Добрев видя, че във своя първи пълен сезон в дисциплината може да се бори за подиума и това допълнително ще го мотивира в оставащите състезания от сезона. Янко Николов (МСК БГ Пауър, Husqvarna) и Владислав Димитров (Тийм Гис, КТМ) все още търсят възможност за пробив в топ пет. Веселин Иванов (МСК Плевен, Honda), който в Плевен трябваше да се бори и с лятно неразположение има да наваксва в точките и Кюстендил е неговия шанс.
Дъждът на Долна Митрополия през юли, който изненада абсолютно всички, остави леко неподготвени от страна на гуми Людмил Александров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Yamaha), Бисер Асенов (НСА Моторспорт, Kawasaki) и Мирослав Кючуков (МК Боляри) като и тримата могат да подобрят представянето си на Пауталия тази седмица.
Програмата за Grand Prix Bulgaria – BMU European SuperMoto Championship е стандартна за състезанията в Кюстендил, а именно – тренировки и по два старта за клас в Събота, а в неделя след официалното откриване на състезанието (10:30) – по още два манша за всички.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.