Никола Николаев след Супермото се цели в Moto4

Българският пилот Никола Николаев преди няколко дни навърши 11 години. Той е вече звезда в испанския шампионат на Супермото. Този уикенд ще стартира и у нас в Кюстендил в клас SM65.
Никола е пилот на EKO BMW MC77 Racing , а негов ментор е Мартин Чой. Сега обаче Мартин няма да присъства в Кюстендил, тъй като ще кара в 24 часа на Льо Ман. Мотоциклетът му е вече в България, за което му съдейства Ангел Траков. Той го докара от Испания.
С тази машина Никола спечели  поредния кръг от RFME испанския шампионат по Супермото. Той бе на пистата във Вилена, регион Аликанте. Българинът води в генералното класиране  с максимален актив от 100 точки.

Следващият кръг е през октомври в Тарагона. Там Никола е на „свой терен“, защото живее наблизо –  в Барселона. Николаев доминира във всеки манш от испанския шампионат, в който карат около 20 състезатели. Все още му е труден старта, защото е малък. Затова при потеглянето изостава с 2-3 места, но после наваксва. За последното това състезание Никола има проблеми с управлението на мотора. Притеснявал се обаче да каже на испанския си механик. Все пак споделил. Механикът вдигнал малко задната част на мотора, свалил предницата и машината станала послушна в ръцете на детето. Както се казва, „сама влиза в завоя“.
Николаев каза днес на пресконференция в София: „Карал съм на пистата в Кюстендил. Очаквам да спечеля и четирите манша.  В Испания в клас SM65 също караме само на писта, на асфалт. Офроуд участък има за само за големите. Засега съм първи. В последния манш на състезанието бих втория с 37 секунди. После по телевизията казаха че имало оспорвана борба. Не могат да приемат, че техен пилот губи с такава разлика. Ако имаше още три обиколки, щях да го затворя с една цяла.“

Много от местните пилоти обичат да карат зад Никола и да копират неговия стил – къде спира, къде дава газ, каква траектория избира. Казал на негов конкурент, испанец, че много рано спира. Показал му как да мина само през три завоя и испанчето свалило 2 секунди от времето си.
Този сезон ще е последен за Никола в Супермото. От догодина ще кара в испанския  пистов шампионат Moto4.  Дори 150-кубиковият мотор вече е купен. После… После  следва път нагоре. Въпреки че са го харесали и са му предложили да кара на т.нар. дисциплина флат-трак, момчето вече има по-сериозни мечти.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.