За екипировката Dainese се смята, че е “Мерцедесът” в облеклата на мотоциклетистите. Дори се твърди, че с Dainese се облича „аристокрацията на моторджиите”. Продукцията е за всички видове ездачи – пистари, туристи, кросаджии и дори скутеристи. Нещо повече – впечатляващи са не само мъжките, но и дамските колекции на компанията.
Ето защо, доста изненадващо ни дойде новината, че легендарната италианска марка за мотоциклетна екипировка на Лино Дайнезе е на път да спре производството си в Молвена. Спокойно! Това не означава, че с Dainese е свършено. Просто производството се премества в две, вече съществуващи текстилни фабрики в Тунис. Te ще изработват продукцията, която досега се правеше в Азия и Европа. Наети са над 500 работници. Продължават да се водят преговори за разширяване на производството в Северна Африка.


Причината за преместването е фактът, че, в резултат от световната икономическа криза, оборотът на компанията за миналата година е спаднал с 25%. Това предизвика принудителната „миграция” от Европа към Северна Африка. Новата стратегия няма да засегне основната функция на седалището в Молвена. Центърът, който съществува от 1972 година, си остава сърцето и индустриалния символ на Dainese. В него се разработват всички нови модели екипи на компанията. Единствено там се тестват и усъвършенстват материалите. Новият организационен план изисква в бъдеще основното производство да се премести в Тунис, заради по-изгодните условия. Молвена остава мястото, където се раждат идеите. Най-важното е, че производството на облекла и екипи, предназначени за професионалните състезатели, също остава в Италия. Целта на преустройството е намаляване обема на работа на някои отдели в Молвена, където заплащането на труда е значително по-високо от това в Африка. 


Друг компромис, който фирмата е принудена да направи в антикризисната си програма, е временното освобождаване на 120 от общо 250 работници. Други 80 са съкратени. За служителите, които остават в Молвена, е предвидено допълнително обучение за преквалификация, на стойност 2000 евро за човек. Планът влезе в сила от 16 януари тази година.
Иначе качеството и надеждността на екипите Dainese не будят съмнение. За тях могат да говорят безчет звезди на мотоспорта. Ако прегледаме списъка на шампионите с марката Dainese, ще открием цяла плеяда от известни имена в различните дисциплини от моторните спортове. Сред тях са суперзвездите на пистата от 70-те години – Дитер Браун, Джакомо Агостини, Бари Шийн, Кени Робъртс и Тони Манг. По-късно идват идват Марко Лукинели, Франко Унчини, Фреди Спенсър, Лука Кадалора, Джон Косински, Кевин Шванц, Макс Биаджи и невероятният виртуоз в супербайка – Карл Фогърти. С такъв екип и в трите класа шампион е ставал Валентино Роси, най-титулованият мотоциклетен пилот. След него короната в малките класове са вземали Мануел Поджиали и Хорхе Лоренсо. С Dainese своите успехи в маратоните са постигали Еди Ориоли и Франко Пико, а Трой Бейлис – в супербайка.

 

За да демонстрира лидерството си на пазара, италианската марка наскоро разработи мотоциклетен екип, оборудван с въздушни възглавници. Продуктът ще бъде пуснат на масовия пазар през 2010 година. Като залага на дългогодишната изследователска дейност в лабораториите си, фирмата продължава да предлага свръхефективна и иновативна екипировка от олекотени, „дишащи” материали с ергономичен дизайн. „Защита, комфорт, надеждност” са трите думи, които синтезират концепцията за сигурност на Dainese. В духа на традициите и типично по италиански се обръща внимание не само на сигурността, но и на това костюмите да гарантират максимална мобилност, комфорт и не на последно място – да изглеждат добре.

 

Рая Райкова, Милано, специално за Moto Club.


Moto Club

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020   От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители.        На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година.        Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020 От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители. На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година. Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Автомобили Aug 10, 2020 0